De bindende kracht van de liefde

Iedereen kent wel zo'n stel dat altijd kibbelt, maar ook niet zonder elkaar kan. Na het lezen van dit boek begrijp je ze beter.

Liefde is een werkwoord, wordt weleens gezegd: je moet je best ervoor doen en ervoor vechten. Maar daar is relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven het niet mee eens. Het is niet de liefde die problematisch is, maar de relatie, schrijft hij in Geluk in de liefde. Partners gaan niet drammen omdat ze van elkaar houden, maar omdat ze niet weten hoe ze met elkaar moeten omgaan.

Verwacht van Geluk in de liefde geen kant-en-klare tips voor meer liefde of een betere relatie. Van de Ven filosofeert vooral over wat liefde is en over de inspirerende en bindende kracht ervan. Zo introduceert hij zijn ‘definitieve liefdestheorie’, die bestaat uit de juiste balans tussen intimiteit, passie en commitment, en die ten dele is terug te voeren op het brein.

Vooral interessant zijn de verhalen over stellen die bij de auteur in relatietherapie gaan. Zo is er Yim die geen seks meer wil en zijn partner, Kees, die dagelijks meerdere keren aandringt op seks. Ogenschijnlijk een onoplosbaar probleem. Maar door het nieuwe inzicht dat ze elkaar alletwee respectloos behandelen, kan de seksuele macht in de relatie weer gelijk worden verdeeld. Beiden zijn daartoe vooral gemotiveerd uit liefde: het is de liefde die hen

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stille liefdes

Twaalf procent van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd. Negen procent van de gebonden part...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Verhaal

Verdiep de band met je partner

Lees verder
Kort

Zeg het met een selfie

Lees verder
Artikel

Zijn maatjes betere minnaars?

Lees verder
Artikel

Waar liefde (niet) goed voor is

Lees verder
Column

‘Je bent de eerste therapeut die ons wegstuurt’

Lees verder
Kort

Getrouwd met je ex

Lees verder