Ontwikkeling

Helpt uw kind nooit met opruimen? Er is een manier om een dreumes op slag een stuk hulpvaardiger te maken, ontdekten een Duitse en een Britse onderzoekster. Een kleine herinnering aan gevoelens van verbondenheid – door een plaatje van knuffelende poppetjes bijvoorbeeld – blijkt al effectief.

De onderzoekers lieten kinderen van anderhalf jaar foto’s zien van een huishoudelijk voorwerp, zoals een theepot, en hielden daar een gesprekje over. Maar op de foto’s was telkens ook nog iets anders afgebeeld. In sommige gevallen ging het om twee poppetjes die dicht tegen elkaar aan stonden en naar elkaar keken. Andere kinderen kregen twee poppetjes te zien die van elkaar wegkeken, en weer anderen zagen naast de theepot maar één poppetje of een stapel blokjes.

Vervolgens liet een van de onderzoekers ‘per ongeluk’ iets op de grond vallen. Kinderen die onbewust het achtergrondtafereeltje hadden gezien van de poppetjes die zo gezellig tegen elkaar aan stonden, bleken drie keer zo vaak te hulp te schieten als de andere kinderen.

Groepeer de poppen op de kast dus eens zó dat ze elkaar omhelzen, of hang posters op van knuffelende Teletubbies. Goede kans dat uw kinderen spontaan de afwasmachine helpen uit te ruimen.

Psychological Science,

oktober 2009