Buiten spelen maakt rustig

Peuters die veel tijd buiten spelen kunnen zich beter concentreren en zijn minder hyperactief, iets wat zelfs doorwerkt tot in de kleuterleeftijd.

Dat bewezen Canadees-Noorse wetenschappers in een onderzoek waarin ze ruim vijfhonderd kinderen uit kinderdagverblijven volgden.

Per kinderdagverblijf noteerden ze de hoeveelheid buitentijd. Jaarlijks ondervroegen ze de leidsters over de ADHD-symptomen van de kinderen, en later ook de leerkrachten van de basisschool. Ook testten ze de aandachtspanne van de kinderen.

Wat bleek: hoe meer buitentijd als peuter, des te minder hyperactief en des te beter hun focus. Dat effect was vooral duidelijk op 5- en 6-jarige leeftijd: de positieve effecten werken dus lang door.

Time spent outdoors during preschool: Links with children’s cognitive and behavioral development, Journal of Environmental Psychology, 2017, vol. 52
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ken en Barbie

Het Engelse woord voor pop heeft een interessante etymologie. Doll komt van het Griekse eiddon, wat ...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Artikel

De zeven meest gestelde vragen over ADHD

Lees verder
Artikel

Piekervaringen in de jeugd

Lees verder
Artikel

Jonge blik

Lees verder
Kort

Teambuilding in de speeltuin

Lees verder
Artikel

‘Onze moeder is autistisch’

Lees verder
Artikel

Vruchtbaar voorjaar

Lees verder