1 Stel uzelf een expliciet doel. Bijvoorbeeld: tien ideeën bedenken in een uur. Dat voorkomt dat u eindeloos gaat muggenziften op één idee, en vergroot de mogelijkheid dat er een kansrijk exemplaar tussen zit. Het beste werkt het als u zichzelf daarnaast een kwaliteitseis stelt. Die mag best voor de hand liggen: door u voor te nemen ‘vernieuwend’ te zijn, vergroot u de kans op goede ingevingen al, ontdekte psycholoog Vincent Brown van de New Yorkse Hofstra-universiteit onlangs.

Hij gaf drie groepen studenten tien minuten de tijd om ideeën te bedenken voor een eerstejaarscollege. De eerste groep moest de klassieke brainstormregels volgen (bedenk zoveel mogelijk ideeën; noem alles wat in je opkomt; combineer en verbeter; laat kritiek achterwege). De tweede groep kreeg als opdracht ervoor te zorgen dat 90 procent van hun ideeën vernieuwend was, en de derde groep kreeg beide instructies mee. De tweede groep scoorde het best; niet alleen had ze de meeste ideeën, die waren ook nog eens het meest praktisch én vernieuwend.

2 Zoek níet de rust op. Ontspannen in bad, de prikkels om u heen beperkt tot alleen het geluid van de druppende kraan… Het lijkt misschien de juiste omgeving, maar de

Log in om verder te lezen.