Alle 9 nieuw

Vernieuwend denken alleen weggelegd voor echte creatievelingen? Wat een achterhaald idee. Volgens recente onderzoeken kan iedereen verrassend uit de hoek komen. Dit zijn de regels:

1 Stel uzelf een expliciet doel. Bijvoorbeeld: tien ideeën bedenken in een uur. Dat voorkomt dat u eindeloos gaat muggenziften op één idee, en vergroot de mogelijkheid dat er een kansrijk exemplaar tussen zit. Het beste werkt het als u zichzelf daarnaast een kwaliteitseis stelt. Die mag best voor de hand liggen: door u voor te nemen ‘vernieuwend’ te zijn, vergroot u de kans op goede ingevingen al, ontdekte psycholoog Vincent Brown van de New Yorkse Hofstra-universiteit onlangs.

Hij gaf drie groepen studenten tien minuten de tijd om ideeën te bedenken voor een eerstejaarscollege. De eerste groep moest de klassieke brainstormregels volgen (bedenk zoveel mogelijk ideeën; noem alles wat in je opkomt; combineer en verbeter; laat kritiek achterwege). De tweede groep kreeg als opdracht ervoor te zorgen dat 90 procent van hun ideeën vernieuwend was, en de derde groep kreeg beide instructies mee. De tweede groep scoorde het best; niet alleen had ze de meeste ideeën, die waren ook nog eens het meest praktisch én vernieuwend.

2 Zoek níet de rust op. Ontspannen in bad, de prikkels om u heen beperkt tot alleen het geluid van de druppende kraan… Het lijkt misschien de juiste omgeving, maar de

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Blijf jezelf testen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Test

Checklist: wat heb jij?

Lees verder
Artikel

Psychiaters zijn ook mensen

Lees verder
Artikel

Hoe open bent u?

Lees verder
Artikel

Zo stop je met troost-eten

Lees verder
Artikel

Wat vindt u (te) spannend

Lees verder
Advies

Hoe word ik weer mezelf?

Lees verder