En zo vreemd is dat niet, stelt psycholoog Bella DePaulo in een artikel van Psychology Today. ‘Er wordt vaak beweerd dat een relatie goed voor ons is, maar onderzoek toont aan dat getrouwde mensen niet gelukkiger of gezonder zijn dan vrijgezellen.’ Sterker nog: volgens DePaulo zijn singles vaak juist beter af vanwege de volgende vijf krachten.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

1. Vrijheid en autonomie

Voor veel mensen is de extra vrijheid en autonomie een van de grootste voordelen van het vrijgezellenbestaan. Singles hebben meer controle over hun geld, tijd, sociale interacties en de manier waarop ze hun leven inrichten.

Uit onderzoek blijkt verder dat singles een grotere waarde hechten aan vrijheid, creativiteit en het uitproberen van nieuwe dingen. En mensen die daar waarde aan hechten, zijn over het algemeen gelukkiger.

2. Meer zelfvertrouwen

Het kan natuurlijk fijn zijn om bij belangrijke beslissingen op je partner te bouwen. Maar wie veelal op zichzelf aangewezen is, ontwikkelt wél meer vertrouwen in het eigen beslissingsvermogen. Onderzoek toont aan dat singles minder sterk op de meningen van anderen leunen en beter weten wat ze zelf belangrijk vinden.

3. Meer tijd en aandacht voor anderen

Van het beeld van ‘de eenzame vrijgezel’ klopt weinig. Singles hebben namelijk meer goede vrienden en een groter sociaal netwerk dan mensen in een relatie.

Ook besteden ze meer aandacht aan mensen om hen heen. Zo doen ze meer vrijwilligerswerk, zijn ze er vaker voor hun ouders en zijn ze over het algemeen guller met hun tijd, geld en zorgzaamheid.

4. Zelfredzaamheid

Afwassen én afdrogen, de administratie doen én het lampje vervangen. Als single moet je vaak alleen het huishouden runnen. ‘Dat kan natuurlijk zowel empowering als belastend zijn,’ stelt Bella DePaulo.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

‘Maar op de lange termijn brengt het zeker voordelen met zich mee.’ Mensen die na een lange relatie weer single zijn, moeten vaak allerlei nieuwe vaardigheden leren, wat deze periode extra moeilijk kan maken. Langdurige singles hebben al deze praktische vaardigheden meestal al onder de knie.

5. Persoonlijke groei

Uit onderzoek blijkt dat singles eerder geneigd zijn het leven als een voortdurend leerproces te zien. Mensen in relaties zijn het vaker eens met statements als: ‘Ik ben lang geleden al gestopt met het proberen om grote verbeteringen in mijn leven aan te brengen.’

Terwijl singles het juist vaker eens zijn met statements die het belang van persoonlijke groei benadrukken, zoals: ‘Mijn leven is een proces van voortdurende verandering, groei en ontwikkeling.’ Uit onderzoek blijkt ook dat deze bereidheid tot persoonlijke groei tot meer tevredenheid en een positievere blik op het leven leidt.

Bronnen o.a.: Pew Research Center, februari 2023 / Journal of Happiness Studies, september 2017 / Evolutionary Behavioral Sciences, oktober 2015