1.  Mensen die in hetzelfde ritme bewegen, vinden elkaar leuker, blijkt telkens weer uit onderzoek – het fenomeen van ‘muscular bonding’. Dansen is daar een uitstekend middel voor. Een nieuwe dans leren is ook nog eens een steengoeie work-out voor het brein, omdat je nieuwe verbindingen legt tussen allerlei hersengebieden. Van line-dancen tot lindy hoppen, er zijn workshops voor. One, two, and one two three four!

Samen doen doet meer dan praten

Samen doen doet meer dan praten

Een film kijken, een rondje hardlopen of gewoon een beetje meegalmen met de radio... Bij alles wat j...

Lees verder

2.  Neem je vader (of broer, of tante) mee naar een concert. Een gezamenlijke ervaring is altijd een geweldig cadeau, zeker als je laat zien dat je je verdiept hebt in de smaak van de ander. Nog leuker: kies muziek die veel betekende in iemands formative years, globaal tussen het 15de en 25ste levensjaar. Niets brengt ons zo makkelijk terug naar het verleden als liedjes van vroeger.

3.  Ga jammen, of, als je geen instrument bespeelt, zingen bij een koor. Nergens zijn meer amateurkoren dan in Nederland – in elke muziekstijl en op ieder niveau. Samen zingen maakt, naast allerlei geluksstofjes, ook oxytocine vrij in het brein, het hormoon dat ons gevoel van verbondenheid stuurt.

4.  Vraag een vriend om hulp bij een klusje dat je steeds voor je uitschuift – van plinten plaatsen tot het verpotten van de balkonplanten. De meeste mensen vinden het leuk om zich nuttig te voelen, weten psychologen; zeker als ze ook nog eens hun expertise kunnen delen. En jij zorgt voor een vrolijke beloning achteraf.

5.  Nodig vrienden uit en kook samen (of parkeer ze achter de barbecue). Zo maak je gebruik van het ‘Ikea-effect’: mensen kennen meer waarde toe aan dingen waar ze zelf tijd, liefde en aandacht in hebben gestopt dan aan kant-en-klare eindproducten. En dat goede gevoel straalt af op de avond.