cijfer eenJe leert je relatie koesteren. Liefde is broos en kan ondermijnd raken door tegenslagen, zoals armoede en ziekte, aldus de Belgische auteur en relatietherapeut Lieven Migerode. Voor een goede relatie moet je dus niet alleen de juiste partner vinden en je best doen, maar ook het leven moet een beetje meezitten. Hou je van iemand die ook van jou houdt, dan ben je volgens Migerode een ‘gelukzak’.

cijfer tweeDe auteur helpt herkennen waar het misgaat. Migerode onderscheidt vier patronen waar liefdesrelaties kunnen vastlopen, waaronder sleur. Dat laatste ontstaat als partners te veel op safe spelen. Ze houden negatieve gevoelens voor zich, uit angst om ruzie te krijgen of de ander te kwetsen. Zo creëren ze een saaie relatie waarin belangrijke behoeften niet worden bevredigd. Migerode geeft uitgebreid advies om uit deze patronen te raken, bijvoorbeeld door onderlinge verschillen weer bespreekbaar te maken.


cijfer drieHet boek zet je aan het denken over ‘grote’ vraagstukken. Kan liefde de wereld redden? Als relaties tussen partners liefdevoller worden, kunnen ze dan ook hun kinderen en de samenleving met deze liefde besmetten? Zou dit een oplossing zijn voor oorlog en ellende in de wereld? Als lezer kun je meedenken en zelf tot een antwoord komen.