Wat kun je doen tegen verlatingsangst?

Ik heb twee lange ingewikkelde relaties achter de rug, waardoor ik verlatingsangst heb gekregen. Ik heb nu een vrouw ontmoet met twee kinderen. Ik ben in die twee maanden erg gek op haar geworden en zij op mij. Maar door mijn verleden heb ik nogal een zeer onnatuurlijke vorm van verlatingsangst. Dit vreet verschrikkelijk aan me.

Iedere keer wil ik bevestigingen en wil ik horen of zij mij nog ziet zitten. Ik weet dat het niet goed is, maar mijn lichaam vraagt erom en mijn gedachten slaan op hol.

Ik wil mezelf erg graag helpen – maar hoe? Ik wil gelukkig zijn met deze vrouw en er wat van maken, we zijn allebei dertig jaar. Het wordt tijd dat ik me als een man kan gedragen. De hele tijd onzeker overkomen, geeft geen goede indruk van mij tegenover haar. Daar stoot ik haar op een gegeven moment mee van me af en dat wil ik niet. Maar als ik alleen ben, word ik erg bang en onzeker en maak ik mezelf helemaal gek van binnen.

Wat kan ik doen?

Ons advies

 Hartelijk dank voor je vraag. Een oproep die getuigt van veel wijsheid én van een sterke wilskracht. Beide onontbeerlijke ingrediënten om succes te boeken, om die onnatuurlijke vorm van verlatingsangst te overmeesteren.

Hoe kun je jezelf nu het beste helpen?

 • Het eerste dat mij bij het woord ‘verlatingsangst’ te binnenschiet, is het boek ‘Leven in je leven, Leer de valkuilen in je leven herkennen’ van Jeffrey Young & Janet Klosko. Een boek dat niet alleen diverse valkuilen (waaronder ook die van verlatingsangst) beschrijft maar tevens ook als veranderingshandleiding te gebruiken is.
 • Omdat de beste adviezen altijd van ervaringsdeskundigen komen, wil ik bij deze graag al diegenen die hetzelfde hebben meegemaakt en die hun verlatingsangst hebben weten te overwinnen, oproepen hun gouden tips met Bass te delen.
 • Verder kun je je gedachten – à la de RET-filosofie – blijven uitdagen door ze vanuit drie invalshoeken ter discussie te stellen. En deze op een briefje te schrijven, een briefje dat je altijd paraat hebt, als je weer eens gaat twijfelen….
  Empirische invalshoek: je verzamelt feiten om de juistheid van je gedachten te onderzoeken. “Waaruit blijkt dat ik bang moet zijn dat mijn vriendin mij zou verlaten? Welke feitelijke signalen zijn daarvoor aan te wijzen?”
  Pragmatische invalshoek: je gaat na of je ideeën jou helpen je doel te bereiken. “Als ik mij ten opzichte van mijn huidige vriendin zo blijf opstellen, zal ze mij dan nog wel leuk een aantrekkelijk blijven vinden?” Of zoals je het zelf tot uitdrukking brengt: “De hele tijd onzeker overkomen, geeft geen goede indruk van mij tegenover haar. Daar stoot ik haar op een gegeven moment mee van me af en dat wil ik niet.”
  Filosofische invalshoek: je beschouwt jouw oordeel over de wereld waarin wij leven. “Wat zou er gebeuren, als mijn huidige vriendin mij daadwerkelijk zou verlaten? Natuurlijk zou dat niet leuk zijn, maar hoe erg dat ook zal zijn, ook dát zal ik wel weer overleven. Ook daaruit zal ik mij wel weer weten te redden.”
 • Vraag je vriendin jou een brief te schrijven waarin ze je vertelt hoe waardevol jij voor haar bent. Herlees deze brief, elke keer weer, als je door onzekerheid wordt overmand.
 • Zoek daarnaast op dergelijke momenten afleiding en/of ga bewegen.
 • Leid tevens, hoe basaal dat ook mag klinken, een gezond leven. Eet volgens de adviezen van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) en beweeg minstens dertig minuten per dag. Met een lichamelijke en geestelijke fitheid zul je je weerbaarheid onderwijl zeker vergroten.

Bass, heb vertrouwen in je vriendin en in jullie relatie. Geloof in haar trouw, in haar liefde voor jou en in het feit dat ze echt voor jóú kiest!

 

Ursela van Stekelenburg

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

In therapie bij een chatbot

Kan een robot helpen bij angst, depressieve gevoelens of posttraumatische stress? De makers van chat...

Lees verder
Artikel

Liefde nieuwe stijl

We gaan vrijer met de liefde om dan ooit. Maar werkt dat wel voor iedereen? Groot dossier vol inzich...

Lees verder
Artikel

Stap voor stap weg van de angst

Lees verder
Artikel

Hoe ga je om met klimaatangst?

Lees verder
Advies

Ik heb geen vertrouwen in instanties, is emigreren een optie?

Lees verder
Video

Artiest met podiumangst

Lees verder
Artikel

Bang voor alles

Lees verder
Advies

Wij zijn bang voor de buurman

Lees verder