De vraag

Wat kun je doen tegen verlatingsangst?

Ik heb twee lange ingewikkelde relaties achter de rug, waardoor ik verlatingsangst heb gekregen. Ik heb nu een vrouw ontmoet met twee kinderen. Ik ben in die twee maanden erg gek op haar geworden en zij op mij. Maar door mijn verleden heb ik nogal een zeer onnatuurlijke vorm van verlatingsangst. Dit vreet verschrikkelijk aan me.

Iedere keer wil ik bevestigingen en wil ik horen of zij mij nog ziet zitten. Ik weet dat het niet goed is, maar mijn lichaam vraagt erom en mijn gedachten slaan op hol.

Ik wil mezelf erg graag helpen – maar hoe? Ik wil gelukkig zijn met deze vrouw en er wat van maken, we zijn allebei dertig jaar. Het wordt tijd dat ik me als een man kan gedragen. De hele tijd onzeker overkomen, geeft geen goede indruk van mij tegenover haar. Daar stoot ik haar op een gegeven moment mee van me af en dat wil ik niet. Maar als ik alleen ben, word ik erg bang en onzeker en maak ik mezelf helemaal gek van binnen.

Wat kan ik doen?

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Hartelijk dank voor je vraag. Een oproep die getuigt van veel wijsheid én van een sterke wilskracht. Beide onontbeerlijke ingrediënten om succes te boeken, om die onnatuurlijke vorm van verlatingsangst te overmeesteren.

Hoe kun je jezelf nu het beste helpen?

Het eerste dat mij bij het woord ‘verlatingsangst’ te binnenschiet, is het boek ‘Leven in je leven, Leer de valkuilen in je leven herkennen’ van Jeffrey Young & Janet Klosko. Een boek dat niet alleen diverse valkuilen (waaronder ook die van verlatingsangst) beschrijft maar tevens ook als veranderingshandleiding te gebruiken is.

Omdat de beste adviezen altijd van ervaringsdeskundigen komen, wil ik bij deze graag al diegenen die hetzelfde hebben meegemaakt en die hun verlatingsangst hebben weten te overwinnen, oproepen hun gouden tips met Bass te delen.

Verder kun je je gedachten – à la de RET-filosofie – blijven uitdagen door ze vanuit drie invalshoeken ter discussie te stellen. En deze op een briefje te schrijven, een briefje dat je altijd paraat hebt, als je weer eens gaat twijfelen…

Empirische invalshoek: je verzamelt feiten om de juistheid van je gedachten te onderzoeken. “Waaruit blijkt dat ik bang moet zijn dat mijn vriendin mij zou verlaten? Welke feitelijke signalen zijn daarvoor aan te wijzen?”

Pragmatische invalshoek: je gaat na of je ideeën jou helpen je doel te bereiken. “Als ik mij ten opzichte van mijn huidige vriendin zo blijf opstellen, zal ze mij dan nog wel leuk een aantrekkelijk blijven vinden?” Of zoals je het zelf tot uitdrukking brengt: “De hele tijd onzeker overkomen, geeft geen goede indruk van mij tegenover haar. Daar stoot ik haar op een gegeven moment mee van me af en dat wil ik niet.”

Filosofische invalshoek: je beschouwt jouw oordeel over de wereld waarin wij leven. “Wat zou er gebeuren, als mijn huidige vriendin mij daadwerkelijk zou verlaten? Natuurlijk zou dat niet leuk zijn, maar hoe erg dat ook zal zijn, ook dát zal ik wel weer overleven. Ook daaruit zal ik mij wel weer weten te redden.”

Vraag je vriendin jou een brief te schrijven waarin ze je vertelt hoe waardevol jij voor haar bent. Herlees deze brief, elke keer weer, als je door onzekerheid wordt overmand.

Zoek daarnaast op dergelijke momenten afleiding en/of ga bewegen.

Leid tevens, hoe basaal dat ook mag klinken, een gezond leven. Eet volgens de adviezen van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) en beweeg minstens dertig minuten per dag. Met een lichamelijke en geestelijke fitheid zul je je weerbaarheid onderwijl zeker vergroten.

Bass, heb vertrouwen in je vriendin en in jullie relatie. Geloof in haar trouw, in haar liefde voor jou en in het feit dat ze echt voor jóú kiest!

Hartelijke groet, Ursela van Stekelenburg

Neem een kijkje op de site van Ursela van Stekelenburg: www.cleverwise.com

Meer informatie over verlatingsangst? Lees het artikel Verbeter je hechtingsstijl.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik sta meteen in vuur en vlam door een leuke man

Lees verder
Advies

Ik sta meteen in vuur en vlam door een leuke man

Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Kort

Zo hoef je minder te wachten

Moeten wachten – bijvoorbeeld op een collega die tien minuten te laat is voor een videocall – ka...
Lees verder
Kort

Zo hoef je minder te wachten

Moeten wachten – bijvoorbeeld op een collega die tien minuten te laat is voor een videocall – ka...
Lees verder
Artikel

‘Mama, ik ben bang!’

Ieder kind is wel eens bang: voor de hond van de buren, voor het donker, voor een proefwerk. Met die...
Lees verder
Advies

Help, ik praat in mezelf

Lees verder
Verhaal

Liefdeslessen: verbeter je hechtingsstijl

Inzicht in je hechtingsstijl kan veel verhelderen: dáárom val je steeds op de verkeerde of verande...
Lees verder
Artikel

Lessen in de liefde (7)

Heb je bindingsangst of verlatingsangst? Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt
Lees verder
Advies

Ik twijfel over een schaamlipcorrectie

Ik ben een verstandig meisje van 20 jaar en ik twijfel soms om een schaamlipcorrectie te ondergaan. ...
Lees verder
Recensie

Wie zichzelf dwingt te glimlachen, krijgt als vanzelf blijer...

Net zo lang ‘doen alsof’ totdat het een natuurlijk deel wordt van jezelf: het kan je helpen in a...
Lees verder
7221