De vraag

Mijn baas meet met twee maten

Ik werk als medewerker automatisering bij een gemeente, in een functie die wordt gewaardeerd in schaal 8. Mijn collega die dezelfde werkzaamheden verricht als ik, en die dezelfde diploma’s en certificaten heeft, is vorig jaar inderdaad gepromoveerd naar die schaal 8. Alleen ik zit in schaal 7.

Vorig jaar vroeg ik een gesprek daarover aan met mijn leidinggevende. Hij zei toen in eerste instantie dat dit was omdat ik een opleiding psychologie volg. Waarmee ik zou aangeven niet te willen ‘investeren’ in de gemeente. Ik ben daar zo boos over geworden dat hij dat argument heeft laten vallen. Maar hij wil me alleen bevorderen als ik nieuwere certificaten haal.

Ik heb inmiddels ook een gesprek gehad met iemand van personeelszaken (PZ) en hij is het met me eens: dit is een geval van meten met twee maten. Er is ook een gesprek geweest tussen degene van PZ en mijn baas. maar de inhoud daarvan is me onbekend. Mijn baas zou er bij mij op terugkomen – maar ik ben herstellende van een operatie en zit daardoor thuis. Ik heb al enkele weken niets van mijn baas vernomen.

Tot op heden ben ik nog in gesprek geweest met mijn baas en ik zou er ook graag in een win-win situatie uitkomen. Maar hoe pak ik dat het beste aan? En als we er niet samen uitkomen, wat dan? Is dan de rechtbank de enige oplossing om het meten met twee maten aan de kaak te stellen?

Het advies

Allereerst: beterschap met het herstel van je operatie!

Je verhaal is niet uniek. Het komt vaak voor dat men bij beloning meet met twee maten. Vaak trouwens zijn vrouwen er slechter af … ik weet niet of dat ook in jouw geval van toepassing is.

De situatie in een notendop

Los daarvan enkele gedachten van mij. De situatie nu:
Jij wilt onderhandelen om de ongelijkheid in de beloning weg te nemen. Je bent bereid naar een oplossing te kijken die voor beide partijen een win-win situatie oplevert. Tot nu is je leidinggevende niet bereid om te bewegen. (In feite ben je er niet zeker van of er tijdens je afwezigheid beweging in zijn positie is gekomen. Ik ga ervan uit dat dit inderdaad zo is. Als hij inmiddels heeft toegegeven – fijn.)

De kracht van een botsing

Soms is de kracht van een botsing nodig om de ander in beweging te brengen. In het ‘onderhandeljargon’ heet dat ‘eerst forceren dan onderhandelen’. Als de ander zich koppig gedraagt moet jij dus koppig terug doen. Om dat te kunnen heb je macht nodig. Macht kun je onttrekken aan je rechtspositie en ook uit je zelfbewustzijn. Informeer dus inderdaad naar je rechten via vakbond, P&O etc.

Je zelfbewustzijn vergroten

Om je zelfbewustzijn te vergroten kun je ook eens nagaan welke alternatieven er zijn voor je carrière. Moet je in die functie blijven? Of zijn er voor jou makkelijk andere banen te vinden? En omgekeerd ook. Hoe waardevol ben jij voor je werkgever? Hoeveel kost het om een nieuw iemand op jouw plek in te werken? Niet dat je weg MOET gaan – maar het bewustzijn van alternatieven geeft meestal wat rust en zelfbewustzijn om de spanning van een onderhandeling goed aan te kunnen. Want je moet het kunnen verdragen dat je het met de ander oneens bent – zonder overmatig boos te worden of meteen te bewegen.

Onderhandelen doe je zo

Ga vervolgens het gesprek aan en leg je eisen duidelijk op tafel. Ga daarbij niet alleen van een minimaal scenario uit, maar van een uitdagend en toch realistisch voorstel. Het is namelijk handig om ruimte in te bouwen waarop je kunt toegeven: bijvoorbeeld door loonsverhoging met terugwerkende kracht te vragen. Je moet zelf inschatten wat in jouw situatie mogelijk is, waar ruimte ligt voor win-win.

Geef beknopt je argumenten. Maak ook duidelijk wat deze situatie met je doet – je motivatie wordt zo waarschijnlijk ook niet groter, toch? Ga niet dreigen met alternatieven die je niet hebt, maar vertel welke alternatieven je hebt. Wacht zijn tegenvoorstel af en luister daar goed naar. Laat je niet onder druk zetten. Vraag altijd bedenktijd voordat je op een voorstel (deels) ingaat. Pas op voor vage toezeggingen, afspraken hierover moeten duidelijk zijn – en schriftelijk vastgelegd.

Naar de rechter stappen – bedenk je tweemaal

Of je uiteindelijk naar de rechter stapt is een andere vraag. Besef dat procedures tijd en geld kosten, de afloop meestal ongewis is en de relatie/sfeer er niet beter door word! Gelijk halen en rechtvaardigheid afdwingen maken zelden gelukkig. Er wordt op zeer veel plaatsen met twee maten gemeten.

Mijn advies luidt vooral – denk gewoon goed na welk onrecht je aan de kaak wilt stellen en kies onrecht waar het loont. Soms is het beter eigen consequenties te trekken dan de wereld te verbeteren. Dat betekent dat je doorgaat met één van de alternatieven waar je eerder over hebt nagedacht. Winnen en verliezen zijn maar relatieve begrippen.

Meer lezen

Afdingen doen we op vakantie, omdat we niet als enige toerist te veel willen betalen voor een Turks tapijt. Maar in het dagelijks leven? Nauwelijks. En dat is jammer, zeggen experts. Want door te onderhandelen krijg je vaker wat je wilt. Lees hier meer over waarom we vaker moeten onderhandelen

Meer weten over dit thema? Bekijk Werk
Deel dit artikel:
27 mei 2008 | Laatst gewijzigd op 15 oktober 2020

Lees ook deze artikelen

‘Werken voor een baas is onnatuurlijk’
Interview

‘Werken voor een baas is onnatuurlijk’

Veertig uur per week op kantoor zitten en werken voor een baas: het past niet bij ons oerbrein, zegt...
Lees verder
Keuzes maken? Kijk eens opnieuw naar je waarden
Branded content

Keuzes maken? Kijk eens opnieuw naar je waarden

Sta je op een keerpunt in je leven? Laat je vooral niet leiden door anderen en emoties. Volgens expe...
Lees verder
5 misverstanden over pesten: ‘Sla gewoon terug, joh’
Artikel

5 misverstanden over pesten: ‘Sla gewoon terug, joh’

We weten steeds meer over pestgedrag en toch gaat de aanpak ervan nog vaak mis. Socioloog Beau Olde...
Lees verder
5 misverstanden over pesten: ‘Sla gewoon terug, joh’
Artikel

5 misverstanden over pesten: ‘Sla gewoon terug, joh’

We weten steeds meer over pestgedrag en toch gaat de aanpak ervan nog vaak mis. Socioloog Beau Olde...
Lees verder
Help, moet ik nu meppen? Op cursus conflicten aangaan
Artikel

Help, moet ik nu meppen? Op cursus conflicten aangaan

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Lees verder
Hoe doorbreek ik het snauwen?
Advies

Hoe doorbreek ik het snauwen?

Ik zie dat de geschiedenis zich herhaalt. Net als mijn moeder raak ik snel geïrriteerd en dan snauw...
Lees verder
Bange baas ziet boosheid eerder
Kort

Bange baas ziet boosheid eerder

Maakt macht ongevoelig? Sommige onderzoeken wijzen daar wel op: hoe meer macht mensen bezaten, hoe m...
Lees verder
Hoe zorg ik dat mijn collega haar werk afmaakt?
Advies

Hoe zorg ik dat mijn collega haar werk afmaakt?

Beste Jolet Mijn collega maakt haar taken niet af. Stipt op tijd trekt ze haar jas aan om weg te gaa...
Lees verder
Vader en zoon botsen voortdurend
Advies

Vader en zoon botsen voortdurend

Mijn jongere broer (21) en mijn vader hebben al jarenlang een zeer slechte verstandhouding. Ze lijke...
Lees verder
‘We ontlopen elkaar vanwege de seks’
Advies

‘We ontlopen elkaar vanwege de seks’

Mijn man en ik vrijen best vaak, maar hij neemt altijd het initiatief. Ik doe dat nooit, want ik vin...
Lees verder
7440