De vraag

Hoe vind ik mijn passie?

Ik zou zo graag een passie/hobby willen hebben, waar ik echt plezier in heb en voldoening uit haal. Ik merk dat ik veel bevestiging nodig heb en haal dat nu veel uit mijn vriend. Maar hij heeft zijn hobby’s en kan prima genieten zonder mij. Dat wil ik alleen maar stimuleren.

Mijn werk is aardig, maar ik haal er niet echt voldoening uit, zoals ik bij sommige mensen zie. Ik heb geprobeerd te bedenken wat voor baan dat me wel zal geven, maar ik kan er geen bedenken. Ik sport, maar ik doe dit alleen omdat het moet voor mijn lichaam.

Mijn vrije tijd besteed ik daardoor aan nutteloze dingen, zoals tv kijken. Soms doe ik wat creatieve dingen, maar ik ben daar dan snel op uitgekeken, misschien omdat ik snel verveeld ben, misschien niet kan doorzetten of snel afgeleid ben. Hoe vind ik mijn “ding”, of moet dat je aan komen waaien en weet je het dan pas?

Het advies

Expert

Gerdy Geersing

Organisatiepsycholoog

Je bent op zoek naar ‘jouw ding’, iets waar jij plezier en voldoening uithaalt en ik heb het idee dat je al veel verschillende dingen hebt geprobeerd. Op zich is dat een prima strategie, gewoon proberen en doen wat je leuk of spannend lijkt. Tegelijkertijd zou het je misschien nog meer op kunnen leveren als je van jezelf weet wat voor jou belangrijk is, wat je drijfveren zijn.

Bijvoorbeeld: Wil je graag samen met anderen iets doen, of juist alleen? Houd je van afwisseling of wil je je liever ergens in verdiepen? Is het voor jou belangrijk om creatief bezig te kunnen zijn? En zo zijn er nog veel meer waarden en kenmerken te bedenken die je zou kunnen inventariseren. Als je jouw rijtje met kenmerken hebt gemaakt, kun je vervolgens gaan kijken wat voor activiteiten daarbij passen. Hiermee zoek je iets gestructureerder en gerichter naar dingen die jou voldoening geven.

Misschien vind je het lastig om je drijfveren te benoemen. Zoek dan eens op internet naar een test die je alvast wat handvatten kan geven. Op de site van 123test.nl of psychologiemagazine.nl staan tests op het gebied van drijfveren die je misschien een duwtje in de rug kunnen geven.

Iets anders dat me opvalt in je vraag is dat je aangeeft veel bevestiging van anderen nodig te hebben. Juist als je op zoek gaat naar ‘jouw ding’ is het belangrijk dat je je niet te veel aantrekt van wat anderen vinden. Het is immers jouw ding! Wat kan helpen is je droom (of wilde plan) te beschrijven: Wat zou jij willen doen als alles kon, er geen beperkingen waren en je je dus ook niets aantrekt van de mening van anderen?

Probeer praktische bezwaren (en de mening van anderen) even te parkeren en je ‘droom’ zo concreet mogelijk te beschrijven. Als je dat hebt gedaan zou je eens kunnen onderzoeken wat je weerhoudt om dat te doen. Zijn er misschien elementen in die droom die je wel zou kunnen uitvoeren? En misschien zijn er ook wel bezwaren die je makkelijk kunt oplossen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

3 oefeningen om onvermoede talenten naar boven te halen – oefening 2

Iedereen is wel ergens écht goed in. Maar soms moet je daar zelf nog achterkomen. Ontdek die verbor...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Interview

Laatbloeiers: drie tevreden carrièreswitchers

Lees verder
Artikel

Zo komt je kind tot bloei

Lees verder
Artikel

Oefening: een lijst met invloedrijke gebeurtenissen en mensen

Lees verder
Column

Heel gewoon

Lees verder
Artikel

3 oefeningen om onvermoede talenten naar boven te halen

Lees verder
Artikel

Waarom blinken sommige kinderen al vroeg uit?

Lees verder