Als abonnee ontvang je als één van de eersten de nieuwste Psychologie Magazine gratis thuisbezorgd.

De vraag

Ik houd nog steeds van mijn foute ex

Na een 10 jaar durende relatie, woon ik inmiddels drie jaar alleen. Een relatie waar ik compleet uitgeput uit ben gestapt, resulterend in een burn-out. Twee jaar worstel ik om hier overheen te komen. Ook de vorige vriendin van mijn ex-partner vertrok volkomen leeggezogen na circa vijf jaar. Mijn behandelend arts noemt deze man een psychopaat, overigens moeilijk te verteren. Ik heb indertijd meegewerkt in zijn zaak (opbouwfase), daarvan is het boerderijtje waar hij woont verbouwd, heb zijn kinderen opgevangen nadat zijn echtgenote is overleden aan MS, en ben uiteindelijk met lege handen vertrokken.

Ondanks alles hou ik nog steeds zoveel van deze man. Het is een gevoel dat ik met mijn verstand niet kan beredeneren. Inmiddels heb ik zelf een baan waarin ik succesvol ben. Van dat deel van mijn leven maakt hij geen deel uit. Het is dan ook tijdens mijn werk dat hij niet in mijn hoofd zit. Echter, buiten mijn werk denk ik iedere seconde van de dag aan hem, aan wat ik eventueel had kunnen doen om een scheiding te voorkomen.

Hij heeft inmiddels via internet, na vele contacten een nieuwe vriendin gevonden. Ik heb deze vriendin via de telefoon en e-mail verteld wat mij, en mijn voorgangers, is overkomen. Echter, zij gelooft mij niet. Ondanks dat mijn arts blijft zeggen dat deze man niet zal veranderen, voel ik mij ellendig omdat ik het gevoel heb dat deze nieuwe vriendin wel door hem zal worden liefgehad. Iets wat ik al die 10 jaren zo gehoopt heb, een soort van illusie gecreerd heb waarin ik zelf ben gaan geloven.

Ik sport, heb vrienden, mijn ouders leven nog en proberen mij te helpen, maar telkens word ik weer overmand door dat verdriet, dat gevoel dat ik nog zoveel van hem hou. Mijn arts heeft mij het boek Het Monsterverbond laten lezen, en heeft mij nu verwezen naar een paranormaal therapeut. Zij onderschrijft dat ik iets vreselijks heb meegemaakt, en dat het heel moeilijk is om hier boven op tekomen. Wellicht heeft u een tip. Het houdt me in de wurggreep, verlamt me, en belet me om met iemand anders een relatie op te bouwen, iets wat ik zo graag zou willen. Uw boekje Loslaten kun je leren heb ik inmiddels bij de boekhandel besteld.

Het advies

Jolet Plomp

Psychologie

 

Dit is een echte verslaving. Niet alleen kun je die man niet loslaten, je lijkt ook helemaal gewend geraakt aan het probleem. Zo’n foute relatie gaat gepaard met heel heftige gevoelens; en die heftigheid brengt intensiteit in het leven die je niet zo makkelijk los kunt laten. Op elk moment geeft zo’n probleem je iets om over te denken, om je zielig te voelen, om je boos te voelen, om aandacht te vragen van anderen. ‘Never a dull moment’ met zo’n foute ex. Dit klinkt misschien ironisch, maar zo is het niet bedoeld. Als je een probleem zo moeilijk kunt loslaten, dan heeft het blijkbaar voordelen voor jou. Pas als je die kent, en ze oplost, kun je loskomen van dit probleem.

Soms komen mensen moeilijk los van een slechte ex omdat ze het moeilijk vinden om te accepteren dat ze het zelf verkeerd gedaan hebben. Zie het maar onder ogen: je hebt je deerlijk vergist, je hebt jarenlang dom gedaan, je hebt te weinig van jezelf gehouden en te veel van hem, accepteer al die fouten van jezelf en vergeef jezelf. Sta jezelf toe om door te gaan.

Ik denk dat je heel sterk bent, als je deze relatie zo lang hebt volgehouden – gebruik die kracht nu voor jezelf.

Ik adviseer je om nieuwe vriendinnen van hem niet langer te benaderen om ze te waarschuwen. Het helpt jou niet als je aan iedereen gaat bewijzen dat die man niet deugt. En je komt ook niet los van hem door te hopen dat geen enkele andere vrouw gelukkig met hem is. De enige die je moet overtuigen is: Eveline zelf. Het volstaat dat je vaststelt dat hij voor jóu geen goede man is. Ooit was hij dat blijkbaar wel, je hebt immers heel wat liefde en energie aan hem gegeven, maar blijkbaar zijn je behoeften in de loop der jaren veranderd. Kijk naar die verandering, zie de rode draad door je leven, en probeer die dan door te trekken naar een toekomst zonder gedachten aan hem.

Meer weten over dit thema? Bekijk Verslaving
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-
Deel dit artikel:
1 mei 2008 | Laatst gewijzigd op 12 maart 2020

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik wil zo graag loslaten, maar het lukt niet

Beste Gijs, Ik heb de training loslaten gedaan. Toch heb ik er nog moeite mee om los te laten. Ik wa...
Lees verder
Branded content

Waarom wandelen je dichter bij elkaar brengt

Wandelen helpt tegen depressieve gevoelens. En samen wandelen is als ‘sociale lijm’: je voelt me...
Lees verder
Verhaal

Kun je breken met je broer of zus?

Het contact verbreken met je broer of zus, iemand die je kent als geen ander en met wie je bent opge...
Lees verder
Verhaal

Kun je breken met je broer of zus?

Het contact verbreken met je broer of zus, iemand die je kent als geen ander en met wie je bent opge...
Lees verder
Advies

Ik heb het uitgemaakt, maar hij gaat niet weg!

Hallo Ursela, Mijn vriend en ik zijn beiden ADHD-ers. We hebben elkaar ontmoet in een afkickcentrum ...
Lees verder
Artikel

Hoe ik met rebalancing leerde om van mijn lichaam te houden

Je eigen lichaam waarderen en accepteren is voor veel vrouwen niet vanzelfsprekend. Rebalancing hiel...
Lees verder
Interview

Vrijheid, blijheid

Durf je de gebaande paden te verlaten en een nieuwe weg in te slaan? Vijf mensen over de moedigste s...
Lees verder
Advies

Ik wil geen contact met zijn exen

Beste Jolet Mijn vriend is nog bevriend met twee van zijn ex-vriendinnen. Ikzelf ben geen voorstande...
Lees verder
Verhaal

Van je moeder moet je het hebben

Geen vrouw is zo belangrijk in je leven als je moeder. Want door de band met haar, kun jij je eigen ...
Lees verder
Advies

Mijn broer wil geen contact meer

Mijn broer wil al ruim 9 jaar geen contact meer met mij. De ‘ruzie’ die daar aan voorafging staa...
Lees verder
7557