1. Houd uw hersenen actief. Kies uitdagend werk, volg een extra opleiding of doe een talencursus. Als u uw hersenen intensief gebruikt, maken ze meer zenuwverbindingen aan. En dat leidt ertoe dat uw cognitieve prestaties – zoals concentratievermogen en geheugen – minder snel achteruitgaan.
  2. Blijf lachen. Optimistische mensen zijn minder ziek. Dat komt omdat zij vaker het idee hebben dat ze hun gezondheid voor een groot deel in eigen hand hebben. Als u het leven van de positieve kant bekijkt, is de kans groter dat u beter slaapt, meer sport en minder rookt en drinkt.
  3. Ontspan. Stresshormonen zijn dodelijk voor hersencellen. Maak daarom regelmatig tijd om te ontspannen: met een boek, tijdens de yogales of en een avondje met vrienden.
  4. Kom van de bank. Een stevige wandeling of rondje sportschool helpen niet alleen om uw lichaam in vorm te houden. Het versterkt de bloedtoevoer naar uw hersenen, waardoor u ook geestelijk fit blijft. Met deze oefening komt u in beweging en traint u tegelijk uw brein.
  5. Speel. Doe een potje Triviant, speel met uw kind of ga knutselen. Spelen is smeerolie voor uw brein. Als u regelmatig uw speelse kant laat zien, bent u minder vatbaar voor dementie en andere neurologische aandoeningen.
  6. Kies voor ‘krachtvoer’. Bescherm uw lichaam tegen schadelijke stoffen door veel voedsel te eten dat natuurlijk anti-oxidanten bevat. Die zitten onder andere in verschillende soorten groenten en fruit. Vooral broccoli, tomaten, druiven, blauwe bessen en citrusvruchten.
  7. Schrijf uw emoties van uw af. Schrijven over ingrijpende gebeurtenissen in uw leven heeft een positief effect op uw gezondheid. Mensen die regelmatig een kwartiertje schrijven, gaan bijvoorbeeld minder naar de dokter. Op zoek naar inspiratie? Lees hier de mooiste brieven van lezers aan hun jonge ik.