Voorbijgestreefd door een jongere baas

Is je baas jonger dan jijzelf? Slecht nieuws: werknemers bij wie dat het geval is, ervaren vaker negatieve emoties op het werk en zijn minder productief.

Tot die conclusie kwamen Duitse onderzoekers nadat ze meer dan achtduizend werknemers van ruim zestig verschillende bedrijven vragenlijsten voorlegden over het leeftijdsverschil met hun leidinggevende en hun gevoelens in het afgelopen half jaar. Ongeveer een kwart van de ondervraagden had een leidinggevende die jonger was dan zijzelf. Zij rapporteerden meer negatieve emoties, zoals woede en angst.
Volgens de onderzoekers komt dit doordat deze mensen het gevoel hebben dat ze voorbijgestreefd zijn in de sociale rangorde, waarin traditioneel de meer ervaren mensen leiding geven aan de jongere. De frustraties die dat oproept kunnen zich als een inktvlek verspreiden over de hele organisatie, en er zelfs toe leiden dat die als geheel slechtere resultaten boekt.
Saillant detail: dat is alleen zo bij bedrijven waar werknemers die negatieve gevoelens ook uiten. Anders slikken ze hun frustratie in en heeft de rest van het bedrijf er geen last van – maar zij zelf wel.

Artikel

‘Dom’ werk maakt dommer

Lees verder
Younger supervisors, older subordinates, Journal of Organizational Behavior, nog te verschijnen

auteur

Saskia Decorte

Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

» profiel van Saskia Decorte

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo krijg je meer van collega’s gedaan

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

We vinden het belangrijk om ‘onszelf te zijn’, om authenticiteit na te streven. Maar wanneer voe...

Lees verder
Artikel

9 tips voor een natuurlijker leven

Lees verder
Artikel

Ziekteverzuim

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijzelf verkopen op een natuurlijke manier?

Lees verder
Kort

Vluchten in je werk is zo gek nog niet

Lees verder
Advies

Speelt stress een rol bij pijn?

Lees verder
Advies

Afgewezen om mijn hoofddoek

Lees verder