‘Je moet ook vertellen van je collega,’ zegt Simone droogjes. ‘O ja,’ zegt Thomas.

Hoe goed is jullie seksleven?
TEST
Doe de test »

Hoe goed is jullie seksleven?

Thomas en Simone zijn al ruim een kwart eeuw samen, waarvan twintig jaar als getrouwd stel. Ze hebben een heerlijk leven, zegt Thomas, met fijne kinderen en allebei een goede baan. Het is hem aan te zien; onder zijn overhemd met donkerblauwe trui is een stevige buik zichtbaar. Simone draagt een zakelijk pak van fijne snit. Zij is eerder aan de magere kant, met een nerveuze trek om haar mond.

O ja, die collega. ‘Dat komt ervan,’ zegt Thomas. ‘Als je het thuis niet hebt, ga je het elders zoeken.’ Mannen onder elkaar, glimlacht hij naar mij. Maar ik glimlach niet terug.

‘Dit gaat nu al maanden zo. Thomas ziet haar na het werk, en als ze samen op reis zijn, want ze is zijn assistente. Ze zijn verliefd,’ zegt Simone bitter. Dit laatste ontkent Thomas stellig. ‘In elk geval is ze verliefd op jou,’ zegt Simone en daarop blijft het stil. Thomas kijkt me even aan en laat dan de geheime mannenglimlach achterwege.

Een derde in het spel is nummer vier op de lijst van redenen waarom stellen uit elkaar gaan. Deze lijst wordt bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek – alles is meetbaar, tenslotte. De topdrie: Op elkaar uitgekeken, Geen vertrouwen meer, en Botsende karakters.

‘Waarom gaan jullie niet uit elkaar?’ zeg ik, want 14 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen in hun situatie zou dat doen, volgens het CBS.

‘Ik hou van hem,’ zegt Simone meteen. ‘Hij heeft een midlifecrisis. We komen er wel doorheen.’

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Thomas begint weer over haar afhankelijke opstelling en hun gebrekkige seksleven. ‘Ik ben er nog niet uit wat ik wil doen.’

Veel mensen brengen net als Thomas een zwaard van Damocles mee naar relatietherapie. Ze willen doorgaan met hun partner, maar misschien toch ook wel met die ander. Hun beslissing daarover, het zwaard, kan elk moment vallen – maar dat kan ook nog maanden of zelfs jaren duren.

‘Zien jullie het zwaard hangen?’ zeg ik als ik dit heb uitgelegd en ik wijs naar boven. Simone ziet het duidelijk, maar Thomas houdt zich van de domme. ‘Ik bedoel dat je Simone chanteert,’ zeg ik. ‘Als ze niet verandert, ga je naar je vriendin. Je wilt Simone dwingen om niet afhankelijk te zijn, maar zo maak je haar juist afhankelijk.’

Thomas knikt dat hij het begrijpt. ‘Wat moet ik dan doen?’ zegt hij.

‘Je moet haar laten gaan,’ zeg ik.

‘Wie dan?’ zegt Thomas.

‘Dat weet je best,’ zeg ik. En het zwaard komt met donderend geraas naar beneden.