In therapie bij relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven

  • 432 woorden
  • leestijd is 3 minuten
  • foto: kee&kee
Thomas zegt dat Simone zich afhankelijk opstelt. Ze is te afwachtend in de relatie. Het moet allemaal van hem komen. Ook in bed. Hun seksleven staat al een jaar stil, omdat hij er moe van werd om steeds het initiatief te nemen.

‘Je moet ook vertellen van je collega,’ zegt Simone droogjes.
‘O ja,’ zegt Thomas.
Thomas en Simone zijn al ruim een kwart eeuw samen, waarvan twintig jaar als getrouwd stel. Ze hebben een heerlijk leven, zegt Thomas, met fijne kinderen en allebei een goede baan. Het is hem aan te zien; onder zijn overhemd met donkerblauwe trui is een stevige buik zichtbaar. Simone draagt een zakelijk pak van fijne snit. Zij is eerder aan de magere kant, met een nerveuze trek om haar mond.
O ja, die collega. ‘Dat komt ervan,’ zegt Thomas. ‘Als je het thuis niet hebt, ga je het elders zoeken.’ Mannen onder elkaar, glimlacht hij naar mij. Maar ik glimlach niet terug.
‘Dit gaat nu al maanden zo. Thomas ziet haar na het werk, en als ze samen op reis zijn, want ze is zijn assistente. Ze zijn verliefd,’ zegt Simone bitter. Dit laatste ontkent Thomas stellig. ‘In elk geval is ze verliefd op jou,’ zegt Simone en daarop blijft het stil. Thomas kijkt me even aan en laat dan de geheime mannenglimlach achterwege.

Een derde in het spel is nummer vier op de lijst van redenen waarom stellen uit elkaar gaan. Deze lijst wordt bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek – alles is meetbaar, tenslotte. De topdrie: Op elkaar uitgekeken, Geen vertrouwen meer, en Botsende karakters.
‘Waarom gaan jullie niet uit elkaar?’ zeg ik, want 14 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen in hun situatie zou dat doen, volgens het CBS.
‘Ik hou van hem,’ zegt Simone meteen. ‘Hij heeft een midlifecrisis. We komen er wel doorheen.’
Thomas begint weer over haar afhankelijke opstelling en hun gebrekkige seksleven. ‘Ik ben er nog niet uit wat ik wil doen.’

TEST
Doe de test »

Helder communiceren met je geliefde, hoe doe je dat?

Veel mensen brengen net als Thomas een zwaard van Damocles mee naar relatietherapie. Ze willen doorgaan met hun partner, maar misschien toch ook wel met die ander. Hun beslissing daarover, het zwaard, kan elk moment vallen – maar dat kan ook nog maanden of zelfs jaren duren.
‘Zien jullie het zwaard hangen?’ zeg ik als ik dit heb uitgelegd en ik wijs naar boven. Simone ziet het duidelijk, maar Thomas houdt zich van de domme. ‘Ik bedoel dat je Simone chanteert,’ zeg ik. ‘Als ze niet verandert, ga je naar je vriendin. Je wilt Simone dwingen om niet afhankelijk te zijn, maar zo maak je haar juist afhankelijk.’
Thomas knikt dat hij het begrijpt. ‘Wat moet ik dan doen?’ zegt hij.
‘Je moet haar laten gaan,’ zeg ik.
‘Wie dan?’ zegt Thomas.
‘Dat weet je best,’ zeg ik. En het zwaard komt met donderend geraas naar beneden.

auteur

Jean-Pierre van de Ven

Ontaardt ieder gesprek met je geliefde in ruzie? Heb je het gevoel dat hij of zij nooit naar je luistert? Hoe kun je weer op een goede manier met elkaar leren praten?

» profiel van Jean-Pierre van de Ven

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Waarom we kussen

Zoenen is lekker, romantisch, opwindend. Maar ook heel informatief – vooral voor vrouwen. En waaro...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

Bent u de wijste?

Lees verder
Advies

Mijn ouders keuren mijn relatie af

Lees verder
Advies

Ik val op psychopathische, agressieve mannen met bindingsangst

Lees verder
Artikel

Waar liefde (niet) goed voor is

Lees verder
Advies

Mijn vriend knuffelt me niet

Lees verder
Advies

Hoe komen we uit dit aanval-terugtrekpatroon?

Lees verder