Brein

Ajax heeft mazzel: het rood in hun shirts kan de club een onverwacht voordeel opleveren. Onderzoekers van Durham University in ­Engeland ontdekten dat de vijf elftallen die tijdens het EK 2004 rood als dominante kleur hadden in een van hun twee outfits, significant beter speelden als ze het rode shirt droegen. Gemiddeld leverde het rood één extra doelpunt per wedstrijd op.

De onderzoekers bekeken ook de succespercentages bij boksen, taekwondo en worstelen. Bij deze sporten krijgen de deelnemers willekeurig een kleur shirt toegewezen: rood of blauw. Rood won 62 procent van de afzonderlijke duels tijdens de wedstrijden. Bovendien pakte rood uit 441 wedstrijden uiteindelijk in 242 gevallen de winst. Vaker dus dan op basis van toeval verwacht mag worden.

Volgens de onderzoekers kan dit effect voortkomen uit instinctieve mechanismen. Bij dieren gaat het vertoon van rood vaak samen met dominantie en verhoogde testosteronniveaus. Mensen die rood dragen, zouden volgens hen een testosterongolf kunnen ervaren, terwijl degenen die oog in oog komen te staan met een rode tegenstander zich juist onderdanig gaan voelen.

New Scientist, 21 mei 2005