Roken is slecht voor je psyche

  • 292 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten

‘Waarschuwing: roken veroorzaakt paniekstoornis, pleinvrees en depressie.’ Zien we binnenkort stickers met deze boodschap op een pakje sigaretten? Dat zou best eens kunnen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat roken niet alleen je lichamelijke, maar ook je geestelijke gezondheid beschadigt.

Een verband tussen roken en psychische stoornissen was al langer bekend, maar er werd gedacht dat problemen leiden tot roken, en niet andersom. Dat is ook de ervaring van veel mensen: ben je zenuwachtig, dan steek je een sigaret op om rustiger te worden.

Uit verschillende onderzoeken met duizenden proefpersonen blijkt echter dat mensen die aanvankelijk geen problemen hebben, maar wel roken, meer risico lopen dan niet-rokers om depressies, paniekaanvallen en angststoornissen zoals pleinvrees te ontwikkelen. Andere studies tonen aan dat angstige mensen even vaak met roken beginnen als niet-angstige mensen. Daar kun je uit concluderen dat roken angst veroorzaakt, en niet andersom.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat roken op de adem slaat. Het is bekend dat angststoornissen vaak samenhangen met ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie. De hoeveelheid koolmonoxide in rook zou bovendien tot een paniekerig gevoel kunnen leiden. Op langere termijn kan dat behalve tot paniekaanvallen ook tot andere angststoornissen leiden.

Nicotine kan hartkloppingen, hoge bloeddruk en versnelde ademhaling veroorzaken. Daarnaast werkt de stof direct in op de neurotransmitter dopamine in de hersenen. Ook dit kan angstige gevoelens veroorzaken. Het feit dat sommige anti-depressiva ook helpen bij het stoppen met roken, suggereert dat roken en depressie een overeenkomstige neurologische basis hebben.

Er zijn dus steeds meer aanwijzingen dat roken psychische problemen veroorzaakt, maar er zijn nog wel veel onduidelijkheden. Wat is bijvoorbeeld de rol van alcohol? Veel rokers zijn ook drinkers en dat zou al een behoorlijk deel van de problemen kunnen verklaren.

Bron: New Scientist, 13 April 2002
Credits

Copyright © 2002 Weekbladpers Tijdschriften (Ja)

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Rokersbrein

Lees verder
Branded content

Goedele Liekens over seksuele opvoeding: ‘Leg de nadruk op het leuke van seks’

Nederland heeft bijna het laagste aantal tienerzwangerschappen ter wereld. In ontwikkelingslanden be...

Lees verder
Advies

Ik vind mijn partner niet aantrekkelijk

Hij is een integere man met het hart op de goede plaats. We hebben respect voor elkaar en de meeste ...

Lees verder
Advies

Als ik drink, rook ik te veel

Lees verder
Advies

Hij kan maar niet stoppen met roken

Lees verder
Artikel

… en deze keer écht!

Lees verder
Column

Uit de tweede hand

Lees verder
Artikel

Stoppen gaat in stappen

Lees verder
Artikel

Roken beschadigt het brein

Lees verder