Roken is slecht voor je psyche

  • 292 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten

‘Waarschuwing: roken veroorzaakt paniekstoornis, pleinvrees en depressie.’ Zien we binnenkort stickers met deze boodschap op een pakje sigaretten? Dat zou best eens kunnen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat roken niet alleen je lichamelijke, maar ook je geestelijke gezondheid beschadigt. Een verband tussen roken en psychische stoornissen was al langer bekend, maar er werd gedacht […]

‘Waarschuwing: roken veroorzaakt paniekstoornis, pleinvrees en depressie.’ Zien we binnenkort stickers met deze boodschap op een pakje sigaretten? Dat zou best eens kunnen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat roken niet alleen je lichamelijke, maar ook je geestelijke gezondheid beschadigt.

Een verband tussen roken en psychische stoornissen was al langer bekend, maar er werd gedacht dat problemen leiden tot roken, en niet andersom. Dat is ook de ervaring van veel mensen: ben je zenuwachtig, dan steek je een sigaret op om rustiger te worden.

Uit verschillende onderzoeken met duizenden proefpersonen blijkt echter dat mensen die aanvankelijk geen problemen hebben, maar wel roken, meer risico lopen dan niet-rokers om depressies, paniekaanvallen en angststoornissen zoals pleinvrees te ontwikkelen. Andere studies tonen aan dat angstige mensen even vaak met roken beginnen als niet-angstige mensen. Daar kun je uit concluderen dat roken angst veroorzaakt, en niet andersom.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat roken op de adem slaat. Het is bekend dat angststoornissen vaak samenhangen met ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie. De hoeveelheid koolmonoxide in rook zou bovendien tot een paniekerig gevoel kunnen leiden. Op langere termijn kan dat behalve tot paniekaanvallen ook tot andere angststoornissen leiden.

Nicotine kan hartkloppingen, hoge bloeddruk en versnelde ademhaling veroorzaken. Daarnaast werkt de stof direct in op de neurotransmitter dopamine in de hersenen. Ook dit kan angstige gevoelens veroorzaken. Het feit dat sommige anti-depressiva ook helpen bij het stoppen met roken, suggereert dat roken en depressie een overeenkomstige neurologische basis hebben.

Er zijn dus steeds meer aanwijzingen dat roken psychische problemen veroorzaakt, maar er zijn nog wel veel onduidelijkheden. Wat is bijvoorbeeld de rol van alcohol? Veel rokers zijn ook drinkers en dat zou al een behoorlijk deel van de problemen kunnen verklaren.

Bron: New Scientist, 13 April 2002
Credits

Copyright © 2002 Weekbladpers Tijdschriften (Ja)

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

… en deze keer écht!

Een goed voornemen is snel gemaakt; de uitvoering gaat meestal moeizamer. Dit nieuwe boek van Ben Ti...

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Advies

Waarom wil mijn vriend me pijn doen tijdens het vrijen?

Mijn vriend en ik hebben heerlijke seks, maar hij slaat mij graag hard op mijn kont, bijt me en doet...

Lees verder
Artikel

5 nieuwe redenen om te stoppen

Lees verder
Artikel

Dacht je dat je stoer was?

Lees verder
Advies

Hij kan maar niet stoppen met roken

Lees verder
Kort

‘Als u doorgaat met roken…’

Lees verder
Artikel

‘Roken is voor ADHD’ers extra slecht’

Lees verder
Artikel

Stoppen gaat in stappen

Lees verder