1) Het geeft inzicht in onze primaire drijfveer

Dat is het zoeken naar zingeving, zegt Ariely. Als tiener lag hij drie jaar lang met heel veel pijn vanwege brandwonden in een ziekenhuis. Hij ontdekte dat zelfs zo’n nare ervaring uiteindelijk zin kan geven aan je leven: jaren na dato kon Ariely een jongen met brandwonden weer kracht geven, dankzij de gedeelde pijn.

Boekenwijsheid van Mohammed Benzakour

Boekenwijsheid van Mohammed Benzakour

Auteur en columnist Mohammed Benzakour kiest de boeken uit zijn kast die hem het meest hebben geraak...

Lees verder

2) Je leert dat tegenslagen juist goed zijn

We dromen vaak over cocktails drinken aan een tropisch strand, maar in de praktijk verveelt dat vrij snel. Het klinkt misschien gek, maar het zijn niet dit soort ‘geluksmomenten’, maar juist de tegenslagen die je uiteindelijk echte voldoening schenken. Dat komt omdat je daarbij zelf in actie moet komen om ze te overwinnen. Dat maakt je doelgericht en geeft het gevoel dat je handelen impact heeft en zinvol is.

3) Je ziet in dat niet geld, maar verbinding motiveert

Wie alleen voor het geld gaat, verliest razendsnel het contact met zijn drijfveren. Werknemers motiveer je niet met een bonus, weten we uit onderzoek. Want als de beloning wegvalt, wat heeft het dan nog voor zin om je in te zetten? Niet het geld, maar de verbinding met anderen – en complimenten en waardering – is wat ons drijft.

Dan Ariely, Motivatie, ontdek de verrassende logica achter onze persoonlijke drijfveren, Maven, € 19,99