Relaties

Britten zijn gesloten, Italianen rommelig en Ame­ri­kanen botte boeren. Over elk volk bestaan wel stereotypen, die vaak ook door de inwoners van het land zelf worden rondgebazuind. Maar kloppen die clichés eigenlijk wel?

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

De Amerikaanse onderzoekers Antonio Terracciano en Robert McCrae zeggen van niet. Ze vroegen meer dan 40.000 mensen uit 49 landen wat ze van het gemiddelde karakter van hun landgenoten vonden: was een typische inwoner van hun land neurotisch? Open? Extravert? Vrien­delijk? Consciëntieus? Daarnaast wilden de onderzoekers weten hoe de ondervraagden hun eigen persoonlijkheid zagen, en die van mensen uit hun directe omgeving.

Het bleek dat men nogal eens een foute inschatting maakte: het stereotiepe beeld dat de ondervraagden hadden over hun landgenoten, kwam meestal niet overeen met de karaktereigenschappen van de ondervraagden zelf en de mensen om hen heen. Zo waren de Britten in werkelijkheid helemaal niet zo introvert, de Argentijnen lang niet zo onvriendelijk en de Zwitsers niet zo gesloten als ze zelf dachten. Sterker nog, de Zwitsers bleken het meest open van alle onderzochte nationaliteiten. En de Nederlanders dan? Helaas, wij werden niet onderzocht. Wat ons wél bevestigt in ons stereotiepe beeld dat we een onbeduidend kikkerlandje zijn.

Science, oktober 2005