Vrouwen vinden overspel doorgaans minder erg als er sprake is van seks zonder liefde; mannen hebben het het minst moeilijk met liefde zonder seks.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

In 2006 confronteerden Japanse onderzoekers een aantal proefpersonen met jaloezie-opwekkende vragen terwijl ze in een MRI-scanner lagen. Denken aan overspel ging bij de mannen gepaard met activiteit in de amandelkern en hypothalamus, twee onderdelen van de hersenen die een cruciale rol spelen bij de beleving van seks. Mannenjaloezie heeft een seksuele lading, zo lijkt het. Bij de jaloerse vrouwen lag de activiteit meer in het voorste deel van de superieure temporale sulcus; deze groef heeft niets te maken met seks, maar met het beoordelen van sociale motieven en codes, de intenties en de betrouwbaarheid van een ander. Het verschil kan diepe evolutionaire oorzaken hebben. Mannen hadden altijd al het meest te vrezen van vrouwen die de bosjes indoken met een ander, en vrouwen van mannen die hun hart aan een ander verloren.

Toch verschilt jaloezie ook tussen mannen onderling, en tussen vrouwen onderling. Onderzoekers in Pennsylvania ontdekten vorig jaar dat zowel mannen als vrouwen minder heftig reageren op ontrouw wanneer ze ‘veilig gehecht’ zijn: wanneer ze zich veilig verbonden voelen zonder afhankelijk te zijn.

Mark Mieras is

wetenschapsjournalist en schrijver van de breinboeken Liefde en Ben ik dat?

Heeft u ook een vraag voor Mark? Mail ‘m aan kortsluiting@psychologiemagazine.nl