Stel jezelf nu voor over tien jaar: denk je dat je dan veel bent veranderd? Ja of nee?

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Eerst ‘ja’ en daarna ‘nee’ geantwoord? Dan lijd je aan de the end of history-illusion: je verwacht het komende decennium veel minder te veranderen dan de afgelopen tien jaar. Oftewel: de geschiedenis stopt vandaag. Onderzoek toonde al eerder aan dat de meeste mensen, jong en oud, vatbaar zijn voor deze illusie. Een mogelijke verklaring is volgens psychologen dat we denken dat we nu een betere versie zijn van ons vroegere zelf – we zijn gegroeid – en dat we nu op een punt zijn waarop ons leven stabieler wordt.

Uit een nieuwe studie die specifiek Amerikanen en Japanners vergeleek, blijkt dat Amerikanen vatbaarder zijn voor deze illusie en dat ze negatiever kijken naar het verleden. Volgens de onderzoekers speelt daarbij een rol dat Amerikanen een hoger ‘huidig zelfbeeld’ hebben dan Japanners: door zich hun verleden negatiever voor te stellen zetten ze hun huidige zelf in een positiever licht en dat willen ze graag zo houden. Dat maakt dat ze vaker verwachten in de toekomst niet meer zoveel te veranderen.

Cultural differences in susceptibility to the end of history illusion, Personality and Social Psychology Bulletin, augustus 2021