Hoe oud ben je écht?

We voelen ons massaal jonger dan ons paspoort aangeeft. En dat is heel gezond, want wie zich jong voelt, wordt uiteindelijk ouder. Psychologen over het verschil tussen onze gevoels- en onze ware leeftijd. Plus: kunt u raden hoe oud deze lezers zijn?

De eerste keer dat iemand me aansprak met ‘mevrouw’ was in de supermarkt. Een beetje onthutst keek ik om me heen. Had het kassameisje het tegen mij? ‘Mevrouw, of u het bonnetje wilt?’ herhaalde ze ongeduldig op wat luidere toon. Ook al was ik op dat moment bijna dertig, een mevrouw voelde ik me niet.

Ik ben niet de enige die zichzelf jonger waant dan hij of zij eigenlijk is. Vol verbazing keek ik onlangs naar een televisieprogramma waarin dochters hun losgeslagen moeders tot de orde riepen. Tot grote schaamte van de dochters hesen de dames zich in strakke glittertruitjes en flirtten ze tot in de kleinste uurtjes met jonge jongens in de kroeg. Van hun dochters moesten ze zich meer naar hun leeftijd gaan gedragen en kleden. Een stylist nam hen op sleeptouw naar een modezaak om hun van kledingadvies te voorzien. De moeders protesteerden hevig: ze waren dan misschien allang de vijftig gepasseerd, zo oud vóélden ze zich niet. Mensen van hun eigen leeftijd vonden ze maar suf en saai, en degelijke kleding zouden ze wel aantrekken als ze in het bejaardentehuis achter de geraniums zaten.

Omslagpunt: op je 25ste

Nu kun je natuurlijk gniffelen om

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen
auteur

Lilian Roos

Als journalist ben ik gefascineerd door de verhalen van mensen. Wat drijft mensen tot bepaalde keuzes? Wat is de invloed van een grote gebeurtenis op een mensenleven? Hoe gaan mensen hiermee om? Met een open blik en vol verwondering luister ik naar mensen. Verhalen inspireren mij.

» profiel van Lilian Roos

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Checklist overspel

Lees verder
Advies

‘Mijn man wil niet vrijen maar kijkt wel porno’

Sinds anderhalf jaar hebben mijn man en ik nauwelijks nog seks. Ondertussen heb ik ontdekt dat hij v...

Lees verder
Artikel

Jaap Seidell ‘Water drinken wordt weer hip’

Lees verder
Artikel

‘Ik weet wat ik wil zeggen, maar het komt er gewoon niet uit’

Lees verder
Artikel

’t Zal je kind maar wezen

Lees verder
Artikel

Wandelhond

Lees verder
Artikel

‘Ik heb al jong geleerd verantwoordelijkheid te dragen’

Lees verder
Artikel

Hoe sterk is de band met je moeder?

Lees verder