Hoe oud ben je écht?

We voelen ons massaal jonger dan ons paspoort aangeeft. En dat is heel gezond, want wie zich jong voelt, wordt uiteindelijk ouder. Psychologen over het verschil tussen onze gevoels- en onze ware leeftijd. Plus: kunt u raden hoe oud deze lezers zijn?

De eerste keer dat iemand me aansprak met ‘mevrouw’ was in de supermarkt. Een beetje onthutst keek ik om me heen. Had het kassameisje het tegen mij? ‘Mevrouw, of u het bonnetje wilt?’ herhaalde ze ongeduldig op wat luidere toon. Ook al was ik op dat moment bijna dertig, een mevrouw voelde ik me niet.

Ik ben niet de enige die zichzelf jonger waant dan hij of zij eigenlijk is. Vol verbazing keek ik onlangs naar een televisieprogramma waarin dochters hun losgeslagen moeders tot de orde riepen. Tot grote schaamte van de dochters hesen de dames zich in strakke glittertruitjes en flirtten ze tot in de kleinste uurtjes met jonge jongens in de kroeg. Van hun dochters moesten ze zich meer naar hun leeftijd gaan gedragen en kleden. Een stylist nam hen op sleeptouw naar een modezaak om hun van kledingadvies te voorzien. De moeders protesteerden hevig: ze waren dan misschien allang de vijftig gepasseerd, zo oud vóélden ze zich niet. Mensen van hun eigen leeftijd vonden ze maar suf en saai, en degelijke kleding zouden ze wel aantrekken als ze in het bejaardentehuis achter de geraniums zaten.

Omslagpunt: op je 25ste

Nu kun je natuurlijk gniffelen om

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen
auteur

Lilian Roos

Als journalist ben ik gefascineerd door de verhalen van mensen. Wat drijft mensen tot bepaalde keuzes? Wat is de invloed van een grote gebeurtenis op een mensenleven? Hoe gaan mensen hiermee om? Met een open blik en vol verwondering luister ik naar mensen. Verhalen inspireren mij.

» profiel van Lilian Roos

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ouder-baby interventie helpt kwetsbare ouders contact leggen

Kwetsbare jonge moeders leggen soms moeilijk contact met hun baby. Of ze zijn juist veel te veel bez...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

Lees verder
Artikel

Tweelingen zijn bijtertjes

Lees verder
Artikel

6 redenen waarom ons onderwijs niet goed aansluit op het kinderbrein

Lees verder
Verhaal

Raak me aan – Het magische effect van lichamelijk contact

Lees verder
Artikel

Veranderen kost een paar maanden

Lees verder
Kort

Pieken rond je 50ste

Lees verder