Hoe oud ben je écht?

  • 2402 woorden
  • leestijd is 13 minuten
We voelen ons massaal jonger dan ons paspoort aangeeft. En dat is heel gezond, want wie zich jong voelt, wordt uiteindelijk ouder. Psychologen over het verschil tussen onze gevoels- en onze ware leeftijd. Plus: kunt u raden hoe oud deze lezers zijn?

De eerste keer dat iemand me aansprak met ‘mevrouw’ was in de supermarkt. Een beetje onthutst keek ik om me heen. Had het kassameisje het tegen mij? ‘Mevrouw, of u het bonnetje wilt?’ herhaalde ze ongeduldig op wat luidere toon. Ook al was ik op dat moment bijna dertig, een mevrouw voelde ik me niet.

Ik ben niet de enige die zichzelf jonger waant dan hij of zij eigenlijk is. Vol verbazing keek ik onlangs naar een televisieprogramma waarin dochters hun losgeslagen moeders tot de orde riepen. Tot grote schaamte van de dochters hesen de dames zich in strakke glittertruitjes en flirtten ze tot in de kleinste uurtjes met jonge jongens in de kroeg. Van hun dochters moesten ze zich meer naar hun leeftijd gaan gedragen en kleden. Een stylist nam hen op sleeptouw naar een modezaak om hun van kledingadvies te voorzien. De moeders protesteerden hevig: ze waren dan misschien allang de vijftig gepasseerd, zo oud vóélden ze zich niet. Mensen van hun eigen leeftijd vonden ze maar suf en saai, en degelijke kleding zouden ze wel aantrekken als ze in het bejaardentehuis achter de geraniums zaten.

Omslagpunt: op je 25ste

Nu kun je natuurlijk gniffelen om

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen
auteur

Lilian Roos

Als journalist ben ik gefascineerd door de verhalen van mensen. Wat drijft mensen tot bepaalde keuzes? Wat is de invloed van een grote gebeurtenis op een mensenleven? Hoe gaan mensen hiermee om? Met een open blik en vol verwondering luister ik naar mensen. Verhalen inspireren mij.

» profiel van Lilian Roos

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Opgroeien met autisme

Puber Wessel Broekhuis is autistisch. Plekken met veel mensen, geluiden, kleuren of indrukken doen e...

Lees verder
Video

Hoe ziet de ideale partner eruit?

Hoe ziet je ideale partner eruit, zowel qua uiterlijk als eigenschappen? In deze video beschrijven s...

Bekijk video
Verhaal

Je ware leeftijd: waarom we ons jonger voelen dan we zijn

Lees verder
Artikel

‘Ik wist al snel dat ik mensen kan treffen door scherpe dingen te zeggen’

Lees verder
Artikel

Knipperen na de piep

Lees verder
Artikel

Afvallen kun je leren

Lees verder
Artikel

Praten over kinderleed

Lees verder
Artikel

Zomerzorg

Lees verder