De meest populaire onderwerpen in 2019 zijn hoogsensitiviteit en narcisme. Maar ook liefde, rouw en zelfacceptatie staan hoog in de lijst. Het meest gelezen artikel uit 2019 gaat dan ook over het imposter syndroom. Wie hier last van heeft, doet zijn werk hartstikke goed, krijgt voortdurend complimenten en heeft een leuk sociaal leven, maar hoort toch altijd een stemmetje in zijn hoofd: ‘Wanneer komt iedereen erachter dat ik eigenlijk helemaal niets kan?’. Lees de 10 beste trainingen, testen en artikelen hieronder van 10 naar 1.

10. 36 vragen voor je partner voor meer intimiteit

Het Amerikaanse psychologenechtpaar Arthur en Elaine Aron bedacht en testte een lijst met 36 vragen voor je partner. Hiermee testten zij of twee mensen door middel van het stellen van vragen een intiemere band zouden creëren. Vragen als ‘Wat is je dierbaarste herinnering?’ en ‘Wanneer zong je voor het laatst toen je alleen was?’ komen aan bod. De vragenlijst had een positief effect op de band van zowel twee vreemden, als mensen die al jarenlang een relatie hadden. Probeer het zelf uit: lees het hele onderzoek over intimiteit én alle vragen.

9. Rouwexpert Manu Keirse: ‘Rouw gaat over liefde’

Veel mensen blokkeren wanneer een van hun dierbaren overlijdt en dat heeft vaak allerlei onnodige psychische problemen tot gevolg. Niet alleen wanneer een dierbare overlijdt, zelfs hulpverleners hebben hier last van. Manu Keirse, klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar rouwverwerking, stelt dat angst voor de dood niets anders is dan aangeleerd gedrag. Keirse wil ons weer leren omgaan met angst en verlies.

8. Test: Welk type ben je in de liefde?

Volgens antropologe en relatie-expert Dr. Helen Fisher, bevat ons brein stofjes die invloed uitoefenen op het type partner dat bij ons past. Dit was de op één na populairste test in 2019. Heb je al een idee wat de uitkomst zal zijn? Test welk type je bent in de liefde.

7. Training: Hoogsensitiviteit als kracht

hoogsensitiviteit als kracht training

De meest gevolgde training is ‘Hoogsensitiviteit als kracht’. Hierin leer je onder leiding van klinisch psycholoog Elke van Hoof hoe je je gevoeligheid omzet van kwetsbaarheid naar kracht. Je leert onder andere je grenzen herkennen en bewaken, oefeningen om je zintuigen te kalmeren en je krijgt meer zelfinzicht met de speciale dagboek-app. Iets voor jou? Bekijk de training Hoogsensitief als kracht.

6. De negen kenmerken van borderline

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een ernstige stoornis. Voor een succesvolle behandeling is het van belang dat de symptomen tijdig worden herkent. Meestal komen deze tot uiting tussen 18- en 25-jarige leeftijd. Lees in dit korte artikel de 9 borderline-kenmerken.

5. Waarom weinig seks niets zegt over je relatie

Door de vele positieve effecten van seks, zou je zeggen dat we niet van onze geliefde kunnen afblijven. In de praktijk is dat heel anders, blijkt uit de seksvragenlijst van Psychologie Magazine die bijna 1300 mensen invulden. Hoogleraar seksuologie Ellen Laan, seksuoloog en psycholoog Gertjan van Zessen en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven vertellen dat het helemaal niet erg is. Lees meer over het seksonderzoek: de vragen die we stelden, de antwoorden én de uitleg van deze experts.

4. Hoogsensitief? 9 meestgestelde vragen

Ongeveer een op de vijf mensen is hoogsensitief. Het begrip is – ondanks dat hoogsensitieve mensen er altijd al waren – relatief nieuw. In dit artikel beantwoorden we 9 meestgestelde vragen als: ‘Is hoogsensitiviteit een stoornis?’, ‘Zijn vrouwen vaker hoogsensitief dan mannen?’ en ‘Wat zijn de voor- en nadelen van hoogsensitief zijn?’. Lees de vragen én antwoorden over hoogsensitiviteit.

3. Test: Ben je hooggevoelig?

Als 15 tot 20 procent van de mensen hoogsensitief is, bestaat de kans dat je tot deze groep behoort. Meer inzicht in je gevoeligheid zorgt ervoor dat je er beter mee kan omgaan in het dagelijks leven, op werk en in het gezin. Dit is de meest gemaakte test in 2019. Test ook of je hoogsensitief bent.

2. 21 dingen waaraan je een narcist herkent

Tijdens de eerste kennismaking zijn ze charismatisch, warm en geïnteresseerd. Na verloop van tijd kom je erachter dat dit spel is. Dan blijkt dat ze behoefte hebben aan macht en controle. En dat ze mede daardoor snel jaloers zijn en je emotioneel manipuleren. We hebben het hier over narcisten. Leer een narcist herkennen aan de hand van deze 21 kenmerken.

1. Imposter syndroom: Altijd bang om door de mand te vallen

Het imposter syndroom is geen officiële diagnose maar een verzameling van persoonlijkheidstrekken. Een hoge intelligentie en een laag zelfvertrouwen spelen een grote rol. Uit onderzoek van Psychologie Magazine onder 1500 lezers en volgers blijkt dat 24% hier vaak last van heeft. Je bent dan, ondanks dat je het hartstikke goed doet, altijd bang om door de mand te vallen. In ons best gelezen artikel uit 2019 lees je wat het imposter syndroom is, en een oplossing hiervoor.