Help, een nesthanger

Fijn hoor, dat we tegenwoordig zo’n goede band hebben met onze kinderen. Maar daardoor blijven ze wel steeds langer thuis wonen. Journalist Anne Elzinga heeft het een beetje gehad met haar plakkinderen. ‘Wanneer kunnen wíj nou eens op onszelf gaan wonen?’

Ik verheug me op een luie zondagochtend. Eindelijk alleen thuis! Misschien haal ik mijn huispak wel tevoorschijn voor een ochtendje onbeheerst buizen. Maar nu eerst een latte macchiato.

En daar eindigt mijn dagdroom. De keuken blijkt een slagveld. Brinta op de grond, spetters van een middernachtelijke kookpartij op de dure Portugese wandtegeltjes, borden met resten spinazie in de gootsteen. Cadeautje van mijn oudste zoon.

Zou ik me vroeger vol liefde op de vastgekoekte etensresten hebben gestort, nu denk ik alleen: ik wil dit niet!! Mijn zoon is namelijk geen 10 meer, maar 22. En woont nog thuis, samen met zijn broer van bijna 19. Hij resideert in een riante zolderkamer met tv, internet, telefoon en een tweepersoonsbed voor het ontvangen van damesbezoek. Zijn natje en droogje worden verzorgd, net als vroeger. Hotel Mama is studentenhuis geworden, met mij als onwillige hospita.

Vriendinnen Francien, Betty en Else – ook gezegend met inwonende volwassen nazaten – herkennen mijn tegenzin direct. Natuurlijk houden we allemaal zielsveel van ons nageslacht. Maar wanneer kunnen wij nou eens eindelijk op onszelf gaan wonen?

Klevers en terugkeerders

Dat we niet de enigen zijn, biedt troost. In ruim een kwart van de huishoudens met kinderen is de jongste 18-plus. Jongeren wonen langer thuis,

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Elzinga

» profiel van Anne Elzinga

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Grijze randjes aan de roze wolk: relatiedip na baby

Een kind krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis; wat doet dat met je eigenwaarde en je relatie...

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Advies

Bijtende peuters – wat doe je ertegen?

Lees verder
Advies

Psychische schade door de couveuse?

Lees verder
Artikel

Massage helpt sombere baby’s

Lees verder
Interview

‘Ik zag de paniek in de ogen van de gynaecoloog’

Lees verder
Artikel

Lichte baby’s hebben later meer problemen

Lees verder
Artikel

Baby aan boord

Lees verder