Gezellig of doelgericht?

Er zijn twee soorten extraverten: het gezelligheidstype en de doelgerichte doorzetter. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het eerste type vindt het vooral leuk persoonlijke verhalen te delen met anderen en affectie te tonen, terwijl het andere type die brede glimlach tevens inzet om doelen te bereiken en het leiderschap in een groep naar zich toe te trekken.

Die verschillen zijn terug te zien in hun brein, zo blijkt uit hersenscans. Beide types hebben meer neuronen in de mediale orbitofrontale cortex, een belangrijk beloningsgebied in het brein – wat verklaart waarom alle extraverten zich sneller beloond voelen door sociale contacten. Maar de doelgerichte doorzetters hebben ook elders meer hersencellen, bijvoorbeeld in de gebieden die te maken hebben met plannen en initiatief nemen.

The neuroanatomical delineation of agentic and affiliative extraversion, Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, februari 2015
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Hoe gezellig is je immuunsysteem?

Extraverte mensen hebben een sterker immuunsysteem.

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Welke emotie kun je het best tonen als je onderhandelt over de prijs van een auto? Heb je meer plezi...

Lees verder
Artikel

Ongevoelige extraverten

Lees verder
Kort

Introvert of extravert? Tips voor de werkvloer

Lees verder
Artikel

Extravert & introvert – Zo overbrug je de verschillen

Lees verder
Kort

Ronde heupen = extravert

Lees verder
Artikel

Internationale Knuffeldag – Heerlijk of ongemakkelijk?

Lees verder
Kort

Deadlinesurfers weten wat ze doen

Lees verder