De een heeft sterker het gevoel zelf richting te kunnen geven aan het leven dan de ander. Geloof in de vrije wil noemen we dat ook wel, en volgens Maastrichts onderzoek beïnvloedt het je kansen positief.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Zo zouden mensen die zichzelf als hoofdverantwoordelijke zien voor hun eigen succes en mislukkingen, meer leren van hun fouten en doelgerichter te werk gaan. Ze halen dan ook betere studieresultaten, bleek uit het onderzoek onder zeshonderd studenten.

Nou denkt de Maastrichtse onderzoeker Gilad Feldman niet dat je geloof in de vrije wil makkelijk kunt opvijzelen: ‘Dat wordt namelijk bepaald door je karakter, je opvoeding én de maatschappij waarin je leeft.’ Maar de Amerikaanse motivatiepsychologe Carol Dweck denkt dat we onszelf prima een ‘vrije wil’-achtige manier van denken kunnen aanleren. Een growth mindset noemt ze dat: ‘groeidenken’.

Een paar tips uit Dwecks werk:

• Zie je intelligentie niet als een vaststaand gegeven, maar als iets wat door ervaring kan toenemen.

• Doe af en toe dingen waarvan je weet dat je ze moeilijk vindt, en wees mild voor jezelf als ze niet meteen goed gaan.

• Blik geregeld terug op successen én mislukkingen. Wat was je eigen aandeel daarin, wat ga je volgende keer precies zo

doen of juist anders?

The freedom to excel: belief in free will predicts better academic performance, Personality and Individual Differences, februari 2016[/wpgpremiumcontent]