Kinderen zijn vaak de dupe van een scheiding. Maar als beide ouders na de scheiding nog actief betrokken blijven bij het leven van hun zoon of dochter, kan het nog wel meevallen, zo concludeert de Amerikaanse onderzoeker Robert Bauserman. Hij analyseerde 33 verschillende onderzoeken naar de ontwikkeling van kinderen van gescheiden ouders.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Uit zijn grootschalige analyse blijkt dat kinderen van wie beide ouders zich allebei nog bemoeien met de opvoeding, minder gedrags- en emotionele problemen hebben dan kinderen die het slechts met een van beiden moeten doen. Ook hebben de kinderen met twee betrokken ouders meer zelfvertrouwen en presteren ze beter op school.

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat ouders met een relatief goede relatie voor en tijdens de scheiding daardoor ook tot een betere omgangsregeling komen. Dat het goed gaat met de kinderen zou daarom meer te maken kunnen hebben met de kwaliteit van de relatie van vader en moeder, dan met de voogdijstatus. Uit Bausermans analyse blijkt inderdaad dat ouders die het voogdijschap delen, minder conflicten met elkaar hebben dan ouders waarvan er maar een de zeggenschap over het kind heeft.

Maar ruzies tussen de ouders zijn niet het hele verhaal. Volgens Bauserman is het belangrijk voor een kind om zowel met vader als met moeder contact te hebben, ook al kunnen ze samen niet meer door een deur. Behalve natuurlijk als een van beiden psychische problemen heeft of het kind verwaarloost. (DvdN)

Journal of Family Psychology, vol. 16, 2002