Werk

et kost precies drie calorieën om een artikel te lezen en er een samenvatting van te schrijven. Toch eten mensen die zich drie kwartier aan zo’n taak hebben gewijd, na afloop beduidend meer calorieën dan mensen die drie kwartier lang rustig op een stoel hebben gezeten. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de Canadese Université Laval. Volgens hen is daarmee een van de verklaringen voor de westerse obesitas­epidemie gevonden.

Het hongergevoel na mentale inspanning, vermoeden de onderzoekers, wordt veroorzaakt door het feit dat denkwerk een hogere concentratie van het stresshormoon cortisol in ons bloed veroorzaakt. Dat leidt weer tot schommelingen van de insuline- en de glucosespiegel. En glucose (een makkelijk opneembaar suikermolecuul) is dé brandstof voor ons brein.

Zo voorkomt u dichtgroeien achter de computer:

z Houd uw glucosespiegel stabiel: haal energie vooral uit eiwitten en ’trage koolhydraten’ als havermout, volkorenbrood, peulvruchten en noten. Mijd daarentegen witmeelproducten, zoetigheid en frisdranken.

z Neem meer lichaamsbeweging. Niet alleen stimuleert dat de verbranding; volgens onderzoeker Jean-Philippe Chaput kan uw lichaam de cortisol- en insulinespiegel subtieler reguleren als u geregeld sport.

Psychosomatic Medicine, nog te verschijnen