Hoe raak je bevriend met een ander stel?

Weinig stellen gaan samen op pad om nieuwe vrienden te maken. Driekwart van dit soort vriendschappen ontstaat namelijk uit individuele vriendschappen. Een vrouw is bijvoorbeeld bevriend met haar collega, waarna hun beide partners zich bij hen voegen en de vriendschap zich uitbreidt tot vier personen. Vrouwen nemen daarin het meeste initiatief, ontdekten Greif en Holtz.

Niet ieder stel heeft overigens evenveel behoefte aan vriendschappen met andere paren. Greif en Holtz onderscheiden drie soorten stellen: seekers, die hun vriendenkring actief uitbreiden met nieuwe stellen; keepers, die wel openstaan voor nieuwe duovriendschappen maar vooral gericht zijn op degene die ze al hebben; en nesters, die het liefst met z’n tweetjes tijd doorbrengen. Een algemene trend is wel dat mensen hun vriendschappen met andere stellen belangrijker gaan vinden naarmate ze ouder worden.

Wat doen koppels zoal samen?

Uit eerder vriendschapsonderzoek is bekend dat mannen vooral samen dingen dóén, terwijl in vrouwenvriendschappen de focus meer ligt op samen dingen délen. Hoe werkt dat in een vierpersoonsvriendschap? Opvallend genoeg volgt zo’n vriendschap eerder het mannelijke vriendschapsmodel. Tweederde van de ondervraagde koppels onderneemt liever leuke dingen samen, dan dat ze hun ziel en zaligheid met elkaar delen.

Hoe groot is het verschil met solovriendschappen?

Een vriendschap met een ander stel heeft een paar unieke voordelen, ontdekten Greif en Holtz. Allereerst vormen andere stellen een inspiratiebron – zowel in positieve als in negatieve zin. ‘Laten we afspreken dat we nooit zo op elkaar zullen vitten als Tom en Anna,’ kun je na een gezamenlijk etentje verzuchten. Of je kunt juist inspiratie putten uit de manier waarop zij rustig over hun meningsverschillen praten in plaats van elkaar verbaal te lijf te gaan.

En terwijl je identiteit als individu wordt bekrachtigd wanneer je met ‘losse’ vrienden omgaat, wordt je identiteit als koppel verstevigd in het contact met andere stellen. Dat versterkt volgens Greif en Holtz de band tussen twee geliefden.

Zijn er nog meer voordelen?

Jazeker. Door een duovriendschap ?ga je je partner door andere ogen zien. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois onder oudere koppels blijkt zelfs dat mensen het positiefst over hun ­partner zijn in het gezelschap van gemeenschappelijke vrienden. En, last but not least, ontdekten Greif en Holtz: met hoe meer andere stellen een koppel bevriend is, hoe gelukkiger het is met de eigen relatie.

Dat klinkt mooi. Maar wat als je een van de twee niet geweldig vindt?

‘Love him, hate her,’ noemen Greif en Holtz dit verschijnsel in hun boek – of andersom natuurlijk. Driekwart van de ondervraagde stellen kwam dit scenario bekend voor. Toch bleven de meeste koppels gewoon bevriend met het stel in kwestie; de minst favoriete partner namen ze op de koop toe.

Wat gebeurt er met de vriendschap als een van de stellen uit elkaar gaat?

Heeft het andere stel relatieproblemen, dan heeft dat zijn weerslag op je eigen relatie, zo meende eenderde van de ondervraagden. Gaan ze uit elkaar, dan betekent dat jammer genoeg in de meeste gevallen ook het einde van de vriendschap. Het paar blijft meestal slechts bevriend met een van de twee partners. Degene die ze al kenden, of met wie ze de grootste klik voelen. Zes van de tien gescheiden mensen zeiden dan ook dat ze na hun scheiding één of meerdere stellen als vrienden waren verloren; vier van de tien verloren ze allemaal.

Hoe leuk en waardevol duovriendschappen ook zijn, ze bestaan dus voornamelijk bij de gratie van twee intacte koppels.

Geoffrey Greif en Kathleen Holtz, Two plus two: Couples and their couple friendships, Taylor & Francis Ltd., € 23,99[/wpgpremiumcontent]