De psychologie van duovriendschappen

Wat weten we eigenlijk over bevriende stellen? Bar weinig, merkten Geoffrey Greif ?en Kathleen Holtz van de universiteit van Maryland. Daarom ondervroegen ze ruim driehonderd mensen. De resultaten publiceerden ze onlangs in Two plus two: Couples and their couple friendships.

Hoe raak je bevriend met een ander stel?

Weinig stellen gaan samen op pad om nieuwe vrienden te maken. Driekwart van dit soort vriendschappen ontstaat namelijk uit individuele vriendschappen. Een vrouw is bijvoorbeeld bevriend met haar collega, waarna hun beide partners zich bij hen voegen en de vriendschap zich uitbreidt tot vier personen. Vrouwen nemen daarin het meeste initiatief, ontdekten Greif en Holtz.

Niet ieder stel heeft overigens evenveel behoefte aan vriendschappen met andere paren. Greif en Holtz onderscheiden drie soorten stellen: seekers, die hun vriendenkring actief uitbreiden met nieuwe stellen; keepers, die wel openstaan voor nieuwe duovriendschappen maar vooral gericht zijn op degene die ze al hebben; en nesters, die het liefst met z’n tweetjes tijd doorbrengen. Een algemene trend is wel dat mensen hun vriendschappen met andere stellen belangrijker gaan vinden naarmate ze ouder worden.

Wat doen koppels zoal samen?

Uit eerder vriendschapsonderzoek is bekend dat mannen vooral samen dingen dóén, terwijl in vrouwenvriendschappen de focus meer ligt op samen dingen délen. Hoe werkt dat in een vierpersoonsvriendschap? Opvallend genoeg volgt zo’n vriendschap eerder het mannelijke vriendschapsmodel. Tweederde van de ondervraagde koppels onderneemt liever leuke dingen samen, dan dat ze hun ziel en zaligheid met elkaar

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Laat vaker zien wat je dwars zit

Waarom bellen we onze vrienden niet op op het moment dat we ons rot voelen – maar pas daarna, als ...

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Advies

Ik wil meer vrienden of vriendinnen (2)

Lees verder
Artikel

Vriendschap

Lees verder
Artikel

Waarom heb je met de een een klik en met de ander niet?

Lees verder
Artikel

De do’s en don’ts van duovriendschappen

Lees verder
Advies

Hij wil niet verder met mij

Lees verder
Advies

Ik heb moeite met mijn beste vriendin

Lees verder