Een man die een rode sportauto koopt en zijn vrouw verlaat voor een jonger exemplaar: een typisch geval van midlifecrisis. Of toch niet? In Midlife, midden in je leven weerlegt psycholoog Jaap Spaans met behulp van wetenschappelijk onderzoek vijftig mythes over de midlife. Een van deze mythes is bijvoorbeeld de ‘penopauze’: mannen zouden net zoals vrouwen last krijgen van hormoonschommelingen en depressieve gevoelens.

Onzin, zegt Spaans. Hij draagt onderzoek aan waaruit blijkt dat bij mannen het testosteronniveau zo geleidelijk daalt dat ze er niks van merken. Mannen die desondanks jammeren over de penopauze, hebben simpelweg last van een ongezonde levensstijl. Alcoholgebruik, overgewicht en roken wreken zich op het ouder wordende lichaam. Een andere mythe die Spaans weerlegt, is dat vrouwen in hun midlife altijd last krijgen van het legenestsyndroom. Want wat blijkt uit onderzoek? Het legenestsyndroom is een uitstervend verschijnsel. Middelbare vrouwen van nu hebben het veel te druk met vrienden, werk en hobby’s om te gaan zitten kniezen over het vertrek van de kinderen.

Tot voor kort waren subjectieve verhalen de enige bron over de midlifefase: de wetenschap heeft de midlife pas recentelijk ontdekt. Door zich te baseren op recent wetenschappelijk onderzoek (van vooral de afgelopen tien jaar) geeft Spaans een beter beeld van deze levensfase. Spaans geeft daarbij de babyboomgeneratie een steek onder water voor het late wetenschappelijk onderzoek. Je zou verwachten, zo zegt Spaans, dat zij de midlife al lang onderzocht zouden hebben. Zij waren het immers die, in de jaren zestig en zeventig, zoveel kritiek hadden op de generatie voor hen. Pas nu ze zelf in de midlife zitten, doen ze er onderzoek naar.

Minpunt: de tips van Spaans zijn nogal eens open deuren. Gaat het bijvoorbeeld over het probleem van een sukkelend seksleven, dan adviseert Spaans mensen de tijd te nemen voor seks, te praten over wat ze prettig vinden en te beseffen dat vrijen niet hetzelfde is als neuken. Bovendien zijn de tips weinig specifiek voor midlifers. Zo is bijvoorbeeld praten over seks of in therapie gaan om je verleden te verwerken belangrijk voor mensen van alle leeftijden, niet alleen voor midlifers.

Midlife. Midden in je leven. 50 mythes over de middelbare leeftijd ontmaskerd, Jaap Spaans, Utrecht: Spectrum ISBN 90 264 9815 6, € 14,95