Standaardvraag op feesten en partijen: of ik niet moe word van het ‘gezeur’ van mijn cliënten. Ook cliënten zelf stellen me die vraag trouwens wel eens.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Antwoord: nee. Ik vind niet snel dat ze zeuren, nooit eigenlijk. Ik vind dat mensen die de moeite nemen om iets aan hun relatie te verbeteren sowieso niet zoveel verkeerd kunnen doen.

Wel word ik moe van cliënten die te laat mijn hulp inroepen. Die hun relatie hadden kunnen redden, maar die de problemen zo talrijk en de beledigingen zo diep hebben laten worden dat geen enkele therapie de breuk nog kan lijmen.

Ook irritant: cliënten die naar me toe komen om hun relatie te beëindigen. Nou ja, irritant, dat is natuurlijk gewoon diep verdrietig.

Bij Ank en Rutger krijg ik al een bruin vermoeden als ik hun antwoorden lees op mijn intake vragenlijst. Rutger legt uit welke fouten hij heeft gemaakt en wat hij wil gaan veranderen. Ank somt op wat er allemaal al hoelang verkeerd gaat, welke oplossingen niet hebben gewerkt en welke relatietherapeuten hebben gefaald.

‘Ik ben tevreden over mijn besluit om fysiek afstand te nemen,’ zegt Ank tien minuten later, aan het begin van ons eerste gesprek. Daarmee bedoelt ze dat ze al enige weken op zolder slaapt, begrijp ik uit de rest van haar verhaal.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Ook zegt ze: ‘Op dit moment voel ik geen enkele aandrang om onze seksualiteit, altijd een sterk punt van de relatie, te continueren.’ Het klinkt als een paragraaf uit een echtscheidingsconvenant.

Aanleiding voor de ‘fysieke afstand’ is een uit de hand gelopen ruzie. Daarbij kwam geweld te pas; Ank wilde de kamer uitlopen maar Rutger pakte haar hardhandig vast. ‘Ze negeert me tijdens ruzies, of ze loopt weg,’ zegt Rutger. ‘Ik keur niet goed wat ik heb gedaan, maar de stoppen sloegen even door.’

Halverwege het gesprek neemt Ank een volgend stapje richting exit. Net als Rutger heeft uitgelegd dat hij misschien wat egocentrisch is geweest, maar dat hij nu helemaal voor het gezin wil gaan, vraagt Ank koeltjes of hij met dat egocentrische misschien zijn affaire met een collega bedoelt. ‘Of bedoelde je die daarvoor, met mijn beste vriendin?’

Rutger mompelt iets over water onder de brug en dat dat toch alweer zo lang geleden is, maar in zijn ogen lees ik dat deze frontale aanval hem hard treft. Bij het verzitten valt hij bijna van de bank.

Als we nog twee minuten hebben tot het einde van de sessie dient Ank hem een nekschot toe. Ik vraag, zoals altijd, wat het stel wil bereiken als we meer gesprekken zouden gaan hebben.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-

‘De communicatie moet natuurlijk beter,’ zegt Rutger haastig. Ank luistert geduldig en zegt dan: ‘Eens. Want we moeten blijven communiceren, bijvoorbeeld over de kinderen, als we uit elkaar zijn.’

Het kwartje valt, eerst bij mij en dan bij Rutger. Hij kijkt zó verdrietig.