Hij kijkt opzij naar Sanne. Die staart blanco voor zich uit. Als ze merkt dat Jan en ik allebei naar haar kijken schrikt ze wakker. ‘Eh, kinderen bedoel je? Nee, nee…’

Waarom een autismespectrumstoornis bij vrouwen minder opvalt

Waarom een autismespectrumstoornis bij vrouwen minder opvalt

Ze hebben een baan, een relatie, kinderen en vrienden. Intelligente vrouwen, die ogenschijnlijk vold...

Lees verder

‘Bij Sanne moet je niet met te veel veranderingen tegelijkertijd aankomen,’ zegt Jan met een samenzweerderige glimlach.

‘Nee, ik zeg dat vanwege m’n burn-out,’ zegt Sanne.

Daar hebben we het vervolgens over. De bedrijfsarts heeft drie weken geleden ‘forse overspannenheid, misschien zelfs een burn-out’ bij Sanne vastgesteld. Ze zit thuis, in hun oude huis en maakt zich zorgen over het nieuwe huis.

Sanne kan zomaar een week bezig zijn met tegels voor de nieuwe keuken. En dan opnieuw beginnen met zoeken. Of ze maakt Jan midden in de nacht wakker omdat ze bang is dat een stopcontact verkeerd is geplaatst.

‘Dus je piekert,’ zeg ik, want er ontgaat me niets. Sanne kijkt verbaasd. ‘Nee hoor. Ik ben gewoon zorgvuldig. Het moet toch goed zijn, zo’n huis?’

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Geen speld tussen te krijgen. ‘En hoe is het met je energie? Ben je moe?’ vraag ik. Weer die verbaasde blik. ‘Moe? Nee, hoezo? Ik zit thuis!’

‘Nou, je bent weleens moe van al die gedachten,’ helpt Jan.

Ze kijkt hem aan. ‘De chaos.’ Jan knikt. Sanne draait haar hoofd naar me toe en zegt dat ze soms helemaal gek wordt van de chaos in haar hoofd. ‘Maar dat heb ik al mijn leven lang.’

Vreemd. Moeheid is het centrale symptoom van een burn-out. Waarom is Sanne niet moe terwijl ze volgens de bedrijfsarts wel een burn-out heeft? En chaotische gedachten komen wel eens voor bij een burn-out, maar dan zou Sanne die chaos niet al haar hele leven moeten voelen. Is er niet iets anders aan de hand?

De diagnose autismespectrumstoornis wordt bij vrouwen vaak gemist. Dat komt doordat vrouwen met autisme zich anders gedragen dan hun mannelijke tegenhangers; die leren nummerborden van auto’s uit hun hoofd en kijken je nooit aan.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Vrouwen met autisme leren van jongs af aan om zich sociaal te gedragen, door andere mensen in een sociale situatie te kopiëren. Als je voortdurend anderen moet nadoen in een wereld die je niet begrijpt, ontstaat inderdaad chaos in je hoofd.

‘Ik heb zelf ook aan autisme gedacht,’ zegt Sanne na mijn uitleg. Ik benadruk dat het een hypothese is, dat we nog veel moeten uitzoeken. ‘Nou, ik herken alles wat ik heb gelezen op de site van het Autisme Expertise Centrum,’ zegt ze stellig en een beetje opgelucht.

‘Waarom heb je niets tegen mij gezegd?’ zegt Jan gekwetst. Ze kijkt hem aan. ‘Hoezo? Jij hebt er toch geen last van?’

Kijk ook op psychologiemagazine.nl/drlove: daar beantwoordt ‘Dr. Love’ Jean-Pierre van de Ven vragen over de liefde