De vraag

Waar komt mijn onrust en angst vandaan?

Hoe ga je om met een persoonlijkheidsstoornis in combinatie met hooggevoeligheid? In mijn geval gaat dat om een kwetsbaar narcistische stoornis. Ik merk dat het een het ander kan versterken, of dat ik soms niet zeker weet of onrust of angsten voortkomen uit mijn hooggevoeligheid of uit mijn stoornis.

Het advies

Susan Marletta-Hart

Expert hooggevoeligheid

Ik kan me heel goed voorstellen dat je niet goed kunt onderscheiden wat van waar komt. De ervaring leert dan ook dat beiden sterk met elkaar samenhangen en eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. En naar de laatste stand der wetenschap is het zo dat je geboren wordt met een gevoelig temperament. De hooggevoeligheid is een onderliggende persoonlijkheidsstructuur.

Ervaringen die je (vroeg of laat) in je leven opdoet en die een negatieve uitwerking hebben op bijvoorbeeld je gevoel van vertrouwen (in je medemensen), je gevoel van zekerheid en veiligheid, kunnen je zodanig gaan vormen dat je bepaalde beschermingspatronen gaat ontwikkelen. In jouw geval zijn dat bijvoorbeeld narcistische of zeer kwetsbare eigenschappen.

Wat er ook voor ‘labeltje’ aan je gehangen wordt, weet dat je een waardevolle, unieke persoonlijkheid bent! En dat de strategieën om jezelf positief te ontwikkelen te vinden zijn in zelfcompassie, dankbaarheid, meditatieve acceptatie en het versterken van je authentieke ‘bezielde’ persoonlijkheid.

Mocht je hulp zoeken bij je problemen met betrekking tot je onrust en angsten, dan ben je meer dan welkom om een consult bij mij te boeken. Met speciaal door mij ontwikkelde technieken die je volwassen persoonlijkheid op positieve wijze versterken en tegelijkertijd de trauma’s uit het verleden helen (de PPP-methode), help ik je graag op weg.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik heb last van angst en paniekaanvallen

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Advies

Waar vind ik hulp voor mijn hooggevoeligheid?

Lees verder
Artikel

Hoe gevoelig ben je voor andermans emoties?

Lees verder
Artikel

Proeven: aangeboren of aangeleerd?

Lees verder
Verhaal

Waarom de een alles eet en de ander niets lust

Lees verder
Advies

Gesloopt na een avondje uit

Lees verder
Advies

Wat zijn goede beroepen voor hooggevoeligen?

Lees verder