Waar komt mijn onrust en angst vandaan?

Hoe ga je om met een persoonlijkheidsstoornis in combinatie met hooggevoeligheid? In mijn geval gaat dat om een kwetsbaar narcistische stoornis. Ik merk dat het een het ander kan versterken, of dat ik soms niet zeker weet of onrust of angsten voortkomen uit mijn hooggevoeligheid of uit mijn stoornis.

Ons advies

Ik kan me heel goed voorstellen dat je niet goed kunt onderscheiden wat van waar komt. De ervaring leert dan ook dat beiden sterk met elkaar samenhangen en eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. En naar de laatste stand der wetenschap is het zo dat je geboren wordt met een gevoelig temperament. De hooggevoeligheid is een onderliggende persoonlijkheidsstructuur.

Ervaringen die je (vroeg of laat) in je leven opdoet en die een negatieve uitwerking hebben op bijvoorbeeld je gevoel van vertrouwen (in je medemensen), je gevoel van zekerheid en veiligheid, kunnen je zodanig gaan vormen dat je bepaalde beschermingspatronen gaat ontwikkelen. In jouw geval zijn dat bijvoorbeeld narcistische of zeer kwetsbare eigenschappen.

Wat er ook voor ‘labeltje’ aan je gehangen wordt, weet dat je een waardevolle, unieke persoonlijkheid bent! En dat de strategieën om jezelf positief te ontwikkelen te vinden zijn in zelfcompassie, dankbaarheid, meditatieve acceptatie en het versterken van je authentieke ‘bezielde’ persoonlijkheid.

Mocht je hulp zoeken bij je problemen met betrekking tot je onrust en angsten, dan ben je meer dan welkom om een consult bij mij te boeken. Met speciaal door mij ontwikkelde technieken die je volwassen persoonlijkheid op positieve wijze versterken en tegelijkertijd de trauma’s uit het verleden helen (de PPP-methode), help ik je graag op weg.

Expert

Susan Marletta-Hart

Expert hooggevoeligheid

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De vleermuisman en andere geniale waarnemers

Kleuren voelen, een brandweerpaaltje horen of de exacte geur van een bepaald wasmiddel onderscheiden...

Lees verder
Branded content

Hoe reizen je leven verrijkt

Soms lijkt het alsof we tijdens die paar weken vakantie per jaar pas echt kunnen zijn zoals we eigen...

Lees verder
Column

Lekker opgeruimd

Lees verder
Interview

Interview expert hooggevoeligheid Elaine Aron: ‘Vergelijk jezelf niet met anderen’

Lees verder
Recensie

Overprikkelde partners

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn gevoeligheid?

Lees verder
Kort

Omgaan met hooggevoeligheid: tips van Elaine Aron

Lees verder
Verhaal

Mijn kind is hoogsensitief – en nu?

Lees verder
Artikel

Zo help je een hoogsensitief kind

Lees verder