De vraag

Mijn broer is jaloers op mij

Dag Else-Marie,
Mijn familiegeschiedenis wordt gekenmerkt door ruzies, verwijdering, jaloezie en verbittering. Zowel de banden met mijn moeders familie als die van mijn vader waren erg problematisch. Zelf ben ik, inmiddels 37, opgegroeid in een los-zand gezin, waar voortdurend ruzie was en de dreiging van scheiding. Mijn ouders leven overigens beide nog en zijn nog steeds getrouwd.

Ik heb een jongere broer, hij is nu 34. Relaties zijn altijd een probleem voor mij geweest (niet zo vreemd natuurlijk). Inmiddels ben ik een alleenstaande moeder van een zoon van zeven. Mijn broer, die altijd jaloers op mij is geweest en zich achtergesteld heeft gevoeld, is sinds de geboorte van mijn zoon ook jaloers op hem.

Met mijn ouders, met wie ik jaren lang gevochten heb om erkenning, heb ik inmiddels een redelijk contact. Ze zijn in elk geval zeer trotse en leuke grootouders! Mijn broer is echter gek van jaloezie op de aandacht die mijn zoon krijgt van opa en oma. Voor hem is het leven een strijd, hij lijkt te blijven hangen in verbitterde woede. Hij heeft professionele hulp gehad, maar dit heeft weinig opgeleverd. Hij overstelpt mijn ouders met verwijten over de aandacht die mijn zoon krijgt en laat verstek gaan op familiebijeenkomsten.

Mijn broer is heel ongelukkig, hij heeft nog meer dan ik problemen met relaties (hij heeft nog nooit een vriendin gehad). Zowel zijn pijn als de totale situatie, zijn voor mij een constante schaduw over mijn eigen leven. Ik weet niet hoe ik de situatie kan doorbreken en hem helpen. Ik heb al van alles geprobeerd.
groeten, Maria


Het advies

Else-Marie van den Eerenbeemt

Beste Maria,
Uw broer boft met een zus als u, die uit alle macht probeert haar broer te begrijpen. Het is u gelukt een goed contact met uw ouders op te bouwen na jaren van tegenslag en uw weg in het leven met uw kind te vinden. Voor een broer kan het moeilijk zijn, te zien dat zijn zus in het leven slaagt.

Als hij zelf veel tegenslagen heeft gekend en weinig succes heeft meegemaakt dan kan het zijn dat hij zijn teleurstelling en pijn over zijn eigen leven, afreageert op degenen die hem het meest na staan: zijn ouders, zus en neef. Omdat hij weet, dat hij erop mag vertrouwen dat u allen hem nooit in de steek zullen laten. Blijf hem bij uw leven betrekken, laat hem weten wat u van hem waardeert en laat hem tegelijkertijd blijken wat voor u de grenzen zijn in de relatie met hem.

vriendelijke groet,
Else-Marie van den Eerenbeemt en Nelly Bakhuizen

  • Else-Marie van den Eerenbeemt is familietherapeut, specialist familieverhoudingen, docent Voortgezette Opleidingen aan de HvA/ProEducation, publicist en onderzoeker op het gebied van de ouder-kind relatie. Else-Marie schreef o.a. het boek De liefdesladder, over liefde en familiegeschiedenis.
  • Neem ook een kijkje op haar site: www.else-marie.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Mijn moeder heeft alzheimer

Wat doet het met een gezin als een van de ouders begint te dementeren? Anna Myrte Korteweg interview...
Bekijk video
Video

Mijn moeder heeft alzheimer

Wat doet het met een gezin als een van de ouders begint te dementeren? Anna Myrte Korteweg interview...
Bekijk video
Advies

Hoe word ik beter in mezelf verkopen?

Klinisch psycholoog en HSP-expert Elke van Hoof en Esther Bergsma, onderzoeker, HSP-coach en schrijv...
Lees verder
Advies

Hoe word ik beter in mezelf verkopen?

Klinisch psycholoog en HSP-expert Elke van Hoof en Esther Bergsma, onderzoeker, HSP-coach en schrijv...
Lees verder
Advies

Dilemma: Overlevingskans of moederschap

Lees verder
Artikel

De plaats in de kinderrij

De oudste van het gezin is dominant, conservatief en ambitieus. De jongste daarentegen is avontuurli...
Lees verder
Interview

David Sedaris: ‘Liefde laat je zien in ­daden, niet in wo...

De Amerikaanse auteur David Sedaris (54) schrijft hilarische maar ook ontroerende verhalen over zijn...
Lees verder
Advies

Mijn demente moeder weigert hulp

Lees verder
Kort

De kunst afkijken van je broer

Worden kinderen socialer van een oudere broer of zus? Volgens Canadese psychologen wel, zeker in gez...
Lees verder
Advies

Mijn moeder claimt mij te veel

Lees verder