De vraag

Hoe kom ik af van mijn belangst?

Hallo Gijs,
Mijn vraag gaat over het feit dat ik, als ik onbekenden bel, wat zenuwachtig ben. Ik heb gestotterd in het verleden maar ben er voor 99% vanaf. Alleen als ik dus iemand bel dan hakkel ik vaak aan het begin van een telefoongesprek.

Ik wil inderdaad lak hebben aan wat anderen van me denken maar schijnbaar lukt dit niet bij het (begin van) het telefoneren. Kun je me advies geven?

Groeten,
Rob

Het advies

Gijs Jansen

Acceptatie-therapeut

Hoi Rob,
Een hele vervelende angst is dat, die niettemin goed te hanteren is als je bereid bent om er echt voor te gaan.

Die 99% doet me overigens geloven dat je streeft naar 100% genezing, klopt? Nou sorry, ik kan je verzekeren dat dat nooit gaat lukken. Je kunt het verleden namelijk niet uitwissen en ik kan van jou geen perfecte spreker maken. Sommige mensen hebben rare tenen, anderen hebben last van stotteren. Zo simpel is het.

En dus is dit een kwestie van doen, doen en nog eens doen. Je kunt hierbij telefoonkosten besparen doorn bijvoorbeeld met partner of vrienden een rollenspel te doen, waarbij je beiden een telefoon pakt en doet alsof je een telefoongesprek voert. Vervolgens kun je oefenen met (vaak gratis) informatielijnen. Als het aan mij zou liggen zou je iedere dag minimaal 5 telefoontjes plegen, ook al gaan deze helemaal nergens over.

Rest de vraag waarom je niet zenuwachtig zou mogen zijn, en waarom je niet zou mogen hakkelen aan het begin van een gesprek. Het zijn de imperfecties die ons als mensen vaak zo prachtig mooi maken. Het is jammer dat ons perfectionisme zelfs die kleinste plooien nog glad probeert te strijken.

Verwacht dus geen wonderen en oefen met hakkelen! Dat je gaat hakkelen en dat je zenuwachtig gaat zijn weet je bij voorbaat al. Het is vooral een probleem omdat die 99% een procent te weinig voor je is. Maar als ik lees hoe het eerst was en wat jij volgens mij allemaal overwonnen moet hebben, mag je denk ik juist gewoon enorm trots op jezelf zijn.

Vriendelijke groet,
Gijs JansenDit vind je misschien ook interessant

Kort

Cursus tegen rijangst: “Niet in het stuur knijpen”

Redacteur Anne Pek neemt rijles tegen rijangst

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Vliegen in een virtuele wereld

Lees verder
Verhaal

Schuilt er een ‘dwanger’ in je?

Lees verder
Advies

Welke behandeling helpt bij de gevolgen van seksueel misbruik?

Lees verder
Advies

Doodsbang om lesbisch te worden

Lees verder
Advies

Ik krijg zo snel rode vlekken in mijn nek

Lees verder
Artikel

Help, ze kijken!

Lees verder