De vraag

Hoe kan ik deze affaire loslaten?

Hallo Gijs,
Al 5 jaar heb ik contact met een man die soms heel veel belangstelling heeft voor mij, naar me luistert, met me praat, me complimenten geeft etc, maar op andere momenten heeft hij het druk met van alles en nog wat en dan hoor ik weer een tijdje niets van hem. Het probleem is echter dat ik steeds op hem ga wachten.

Ik check mijn mail een aantal keren per dag, ik meld me steeds opnieuw aan op MSN en kijk steeds of ik nog geen sms’je heb. Zo’n periode kan zo’n week of 2 duren en daarna zoekt hij me weer op en mailt en sms’t hij wel 2 x per dag. Hij komt dan ook zowat iedere dag even kletsen op MSN. Ik bloei dan helemaal op maar ik weet dat hij een tijdje later, zomaar weer 1 of 2 weken ‘weg’ is.

Als ik zeg dat ik het vervelend vind dat hij niet aangeeft dat hij het weer druk heeft met andere dingen – zodat ik er rekening mee kan houden en niet op hem ga wachten – zegt hij dat ik nooit op hem moet wachten. Hij komt wel weer zegt hij. Maar ik blijf het vervelend vinden. Ik word er onrustig van.

Deze man is getrouwd en eerst werkte hij met mij samen zodat ik hem regelmatig zag (ik kreeg ook af en toe een kus) maar sinds ruim een half jaar werkt hij ergens anders en zie ik hem nog maar héél af en toe. Ik word daar heel verdrietig van omdat ik hem mis, maar hij schijnt daar veel minder last van te hebben.

Ik wil hem loslaten maar het lukt me niet. Al 5 jaar niet. Ik denk dat het komt omdat hij de enige is die mij complimentjes geeft en me, héél af en toe, een goed gevoel geeft. Als ik dat ook nog moet missen denk ik dan… Maar.. uiteindelijk geeft het me vaker een rotgevoel….

Groet,
W.

Het advies

Gijs Jansen

Acceptatie-therapeut

Beste W.,
Een duidelijk verhaal waarin ik veel verdriet en eenzaamheid voel. Wat ik ga zeggen zal dit gevoel in eerste instantie niet wegnemen en eerder versterken, maar ik hoop dat het je op de lange termijn kan helpen.

De feiten liggen helder op tafel. Hij is getrouwd en geeft duidelijk aan dat je niets structureels van hem hoeft te verwachten. Dit is heel eerlijk van hem en in die zin is het dus vooral de vraag wat jou bij hem houdt. Als je hem echt wilt loslaten is het dus vooral de vraag waarom jij hem zelf niet loslaat, aangezien hij dat andersom wel regelmatig doet. Ik weet dat dit pijnlijk is, alsof ik zout in een open wond strooi, maar zo zie ik de feiten nu eenmaal.

Het ligt dus bij jou. Waarom blijf je jezelf pijnigen met onrealistische hoop en verwachtingen? Als ik iets heb geleerd in mijn vak, dan is het wel dat ieder gedrag een positieve functie heeft. En dus heeft ook jouw gedrag (je afhankelijk maken van hem) wel degelijk een positieve functie.

En nu wil je vast wel weten welke. Ik denk (maar dat is gissen) dat het positief kan zijn om je aan een onbereikbaar iemand vast te klampen omdat je dan niet door hoeft met je leven. Ik heb zelf dit een jaar lang gedacht dat ik uiteindelijk herenigd zou worden met een ex. Dit gaf me veel verdriet, maar ook steun! Je mag blijven dromen op die manier, je kunt blijven hopen. En in de tussentijd hoef je je niet te binden aan iemand anders. Je legt je hart bij wijze van spreken tijdelijk in een kluis, waardoor niemand erbij kan en dat hart dus veilig is.

En dus is mijn mening dat je uit veiligheid bij hem blijft. Je weet wat je (niet) kunt verwachten, en door jezelf maar te blijven voeden met hoop en dromen, hoef je voor even niet het gevoel te hebben dat je helemaal alleen bent. Uiteindelijk wordt je hier juist alleen maar eenzamer van. Hem loslaten begint dus met dit besef. Ik hoop dat je snel de kracht en bereidheid vindt om, in plaats van hem, je eigen eenzaamheid te omhelzen.

Groeten,
Gijs

Training

Leer loslaten

  • Leer accepteren i.p.v. vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Sinds de dood van mijn vader heb ik verlatingsangst

Lees verder
Advies

Sinds de dood van mijn vader heb ik verlatingsangst

Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Artikel

Waarom rust nemen belangrijk is – júíst in drukke ti...

Hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf gunnen. Toch is een time-out cruciaal als we s...
Lees verder
Artikel

Waarom rust nemen belangrijk is – júíst in drukke ti...

Hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf gunnen. Toch is een time-out cruciaal als we s...
Lees verder
Advies

Ik krijg zo snel rode vlekken in mijn nek

Lees verder
Artikel

10 redenen om vandaag nog te dansen

Het is een oerdrift: van een goede beat krijgt iedereen zin om te bewegen. Schuif de tafel aan de ka...
Lees verder
Advies

Hoe durf je de ander te ontwapenen?

Lees verder
Artikel

Cursus weerbaarheid: het mag best wat minder aardig

Redacteur Marloes Zevenhuizen doet een cursus weerbaarheid.
Lees verder
Interview

‘Leven in eenvoud is allesbehalve armoedig’

De Nederlandse Manon van Oldenbarneveld (38) werd verliefd op Afrika én op een Afrikaans stamhoofd....
Lees verder
Artikel

Herken je denkfouten

Gedachten die helemaal niet kloppen, kunnen je toch een rotgevoel geven. Zulke 'denkfouten' herkenne...
Lees verder
4555