Dit vinden mannen én vrouwen aantrekkelijk

1. Speel hard to get – maar dan net even anders

Deze aloude strategie lijkt vooral vrucht af te werpen als je haar nét even anders inzet. Een klassiek onderzoek van Elaine Walster van de University of Wisconsin laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

Liefdeslessen voor singles

Liefdeslessen voor singles

Gezien de deplorabele staat van haar liefdesleven én haar leeftijd besluit journalist Rivka Groenie...

Lees verder

Walster gaf jonge single mannen informatie over een aantal vrijgezelle vrouwen. Een van de vrouwen leek makkelijk veroverbaar: ze vond alle mannen wel aantrekkelijke partners.

Een ander was hard to get: zij zag geen van de mannen zitten. Tot slot was er een vrouw die weinig enthousiast was over de andere kandidaten, maar wél warm liep voor de mannelijke proefpersoon zelf.

Het resultaat was overweldigend: deze vrouw was het populairst van allemaal. Waarschijnlijk omdat ze de proefpersoon het idee gaf dat hij speciaal was – een wens die we allemaal hebben.

Recenter onderzoek door Paul Eastwick van Northwestern University laat zien dat kieskeurig zijn ook voor mannen loont. In een speeddating-experiment werden de mannen die na het speeddaten wel met iedereen een vervolgafspraakje wilden maken, het minst aantrekkelijk gevonden.

Conclusie: maak duidelijk hoe kritisch je bent ten opzichte van iedereen, behalve voor degene wiens hart je wilt veroveren. ‘Heel veel mensen vragen me uit / willen bevriend met me zijn / willen me een baan aanbieden, maar die wil ik niet. Ik wil alleen jou!’

Het is daarbij niet slim om die enthousiaste reactie al van meet af aan te tonen. Een klassiek onderzoek door Elliot Aronson en Darwyn Linder laat zien dat de chemie het grootst is als je je naarmate de ontmoeting langer duurt, steeds positiever betoont over de ander.

2. Laat het achterste van je tong zien

Onze grootste angsten of onze diepste verlangens, daar hebben we het niet snel over met anderen. Toch word je aantrekkelijker als je intieme details over je eigen leven onthult.

En het werkt ook andersom: wie het achterste van zijn tong laat zien, vindt degene aan wie hij zijn ziel en zaligheid blootgeeft, plotseling een stuk aardiger.

In zijn boek 59 seconden beschrijft psycholoog Richard Wiseman van de University of Hertfordshire een grappig experiment waaruit dat blijkt. Onderzoekers lieten twee mensen een spel spelen waarbij ze elkaar vragen stelden die steeds intiemer werden.

Relatietest: zijn jullie een goed duo?

Relatietest: zijn jullie een goed duo?

Of twee mensen een fijne relatie kunnen hebben, berust niet op toeval. Uit psychologisch onderzoek k...

Lees verder

De lijst begon redelijk onschuldig met vragen als ‘Als je iemand uit de geschiedenis zou mogen ontmoeten, wie zou dat dan zijn?’ maar ging al snel verder met ‘Heb je een idee hoe en wanneer je zult sterven?’ en ‘Wanneer huilde je voor het laatst waar iemand anders bij was?’ Andere paren die de controlegroep vormden, praatten over oninteressante zaken als de voor- en nadelen van kunstkerstbomen.

De stellen die intieme zaken bespraken, voelden zich meer met elkaar verbonden dan degenen die het over kunstkerstbomen hadden gehad.

Dat viel te verwachten, maar opvallend was dat ze een mate van intimiteit hadden ontwikkeld die je normaal gesproken pas na maanden of jaren zou bereiken. Sommige mensen wisselden na afloop van het onderzoek zelfs telefoonnummers uit.

3. Wees positief

‘Wat een slecht café, de muziek is niks, de wc’s zijn smerig en de wijn niet te drinken.’ Wie een mensenmagneet wil zijn, doet er verstandig aan dit soort gedachten voor zich te houden.

Klassiek onderzoek door Valerie Folkes en David Sears van de University of California laat zien dat je aantrekkelijker wordt gevonden als je positief bent over een heel scala aan dingen, zoals films, steden, colleges en zelfs politici.

Degenen die de meeste dingen leuk vonden, werden stukken aardiger gevonden dan moppersmurfen. Mensen die positief zijn, ervaren we als warmer, socialer en vrijgeviger. En dat zijn natuurlijk fijne eigenschappen voor een geliefde, vriend of kennis.

Er is een uitzondering op deze regel, ontdekte Jennifer Bosson van de University of South Florida: als je zeker weet dat de ander ergens óók een hekel aan heeft, leidt dat tot een nog sterkere chemie dan wanneer je een gemeenschappelijke passie ontdekt. Bosson deed een serie experimenten om dit te bewijzen.

Het bleek dat mensen die erachter kwamen dat een vreemde een derde persoon ook onaardig vond, zich meer verbonden voelden met deze vreemde dan wanneer ze de derde persoon allebei aardig vonden.

Bosson: ‘Het onthullen van een negatieve mening is een gok: als de ander je mening deelt, is de beloning groot; zo niet, dan maak je een slechte indruk op potentiële vrienden.’

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Wie het zekere voor het onzekere neemt, heeft het dus vooral over dingen waar hij positief tegenover staat. Misschien is dat ook wel zo gezellig.

4. Doe iemand na

Voeren twee mensen een gesprek en vinden ze elkaar aardig, dan imiteren ze automatisch elkaars gebaren, woorden en lichaamshouding.

Dat kun je natuurlijk ook strategisch inzetten, bewees bijvoorbeeld een onderzoek door de Universiteit Nijmegen. Daarin gedroeg een serveerster zich op twee manieren: óf ze was beleefd en positief, óf ze herhaalde de bestelling van haar klanten letterlijk. Dat laatste leidde ertoe dat ze veel meer fooi kreeg.

Onderzoek door de Franse psycholoog en onderzoeker Nicolas Guéguen laat zien dat na-apen ook werkt in de liefde. In zijn boek Zijn dominante mannen aantrekkelijk? beschrijft hij een experiment waarin jonge vrouwen tijdens een speeddate hun mannelijke gesprekspartners een aantal keer imiteerden of juist niet.

In het eerste geval krabden ze bijvoorbeeld aan hun neus of haalden hun hand door hun haar als hun mannelijke gesprekspartner dat deed. Of ze herhaalden bepaalde woorden letterlijk. Zei de man bijvoorbeeld: ‘Hallo, hoe heet deze charmante blonde dame?’, dan antwoordde ze: ‘Hallo, deze charmante blonde dame heet Marianne.’

De vrouwen die zowel de woorden als de gebaren van de mannen herhaalden werden als het meest aantrekkelijk beoordeeld. Voor een buitenstaander ziet dat na-apen er misschien potsierlijk uit, maar het werkt wél.

Wat je óók aantrekkelijker maakt…

  • Omring je als man met lachende vrouwen. Mannen naar wie door vrouwen wordt geglimlacht, worden door andere vrouwen vaker aantrekkelijk gevonden, net als bezette mannen.
  • Raak iemand kort aan. Een korte aanraking op de arm vergroot de kans dat iemand aan je verzoeken voldoet.
  • Wees een leuk persoon, dan word je fysiek aantrekkelijker gevonden. Een onaangenaam karakter maakt je bewezen lelijker.
  • Zet een romantisch muziekje op. Dat werkt echt. Met een romantisch nummer op de achtergrond is de aantrekkingskracht groter dan wanneer er een neutraal liedje klinkt.
  • Zorg dat je lekker ruikt (en je omgeving ook). Als mensen een vieze geur ruiken – ook al is die niet van jou afkomstig, maar van de hondendrol iets verderop – vinden ze je minder begerenswaardig.
  • Doe iets spannends. Neem je (potentiële) geliefde mee naar het pretpark of een enge film. Opwinding vergroot de aantrekkingskracht tussen twee mensen.