‘Het vergt echt inspanning om te leven naar je waarden. Veel mensen handelen er meestal niet naar; in het dagelijks leven moeten we vaak zo snel handelen dat we geen tijd en energie hebben om eerst eens rustig na te gaan of onze acties wel passen bij onze waarden.

Wat zijn je waarden? (Versie voor vrouwen)
TEST
Doe de test »

Wat zijn je waarden? (Versie voor vrouwen)

Zeker voor de grote beslissingen in het leven, waarvoor je vaak wat meer tijd hebt, geldt dat je kunt leren om meer in overeenstemming te leven met je persoonlijke waarden.

Denk allereerst goed na over de gevolgen van je beslissing. Als welwillendheid voor jou een belangrijke waarde is, vraag je dan bij een bepaalde baan die je kunt krijgen, eerst af of je genoeg tijd overhoudt voor je naasten.

Ga ook na in hoeverre je waarden elkaar in de weg zitten. Wil je én graag presteren én er graag voor je omgeving zijn? Bepaal dan eerst welke van die twee het belangrijkst is, en bedenk dan welke aanpassingen dat vergt in je leven.

Een ander hulpmiddel om meer te leven volgens je persoonlijke waarden is vaker nadenken over concrete acties om die waarden te uiten. Waarden zijn abstracte termen die een praktische uitwerking moeten krijgen – wanneer je specifieke handelingen in gedachten hebt, zul je die eerder echt uitvoeren.

Scoor je bijvoorbeeld hoog op universalisme? Bedenk wat je kunt doen voor de planeet en de mensheid. Dat kan zijn: kleding inzamelen voor vluchtelingen, maar ook een bijenkorf in je tuin zetten of af en toe wandelen met de buurman die in een rolstoel zit.’