Zo leef je meer volgens je waarden

  • 252 woorden
  • leestijd is 2 minuten
Waardenexpert Shalom Schwartz, emeritus hoogleraar psychologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem tipt hoe je meer kunt leven volgens je waarden.

‘Het vergt echt inspanning om te leven naar je waarden. Veel mensen handelen er meestal niet naar; in het dagelijks leven moeten we vaak zo snel handelen dat we geen tijd en energie hebben om eerst eens rustig na te gaan of onze acties wel passen bij onze waarden. Zeker voor de grote beslissingen in het leven, waarvoor je vaak wat meer tijd hebt, geldt dat je kunt leren om meer in overeenstemming te leven met je persoonlijke waarden.

TEST
Doe de test »

Wat zijn je waarden? (Versie voor vrouwen)

Denk allereerst goed na over de gevolgen van je beslissing. Als welwillendheid voor jou een belangrijke waarde is, vraag je dan bij een bepaalde baan die je kunt krijgen, eerst af of je genoeg tijd overhoudt voor je naasten. Ga ook na in hoeverre je waarden elkaar in de weg zitten. Wil je én graag presteren én er graag voor je omgeving zijn? Bepaal dan eerst welke van die twee het belangrijkst is, en bedenk dan welke aanpassingen dat vergt in je leven.

Een ander hulpmiddel om meer te leven volgens je persoonlijke waarden is vaker nadenken over concrete acties om die waarden te uiten. Waarden zijn abstracte termen die een praktische uitwerking moeten krijgen – wanneer je specifieke handelingen in gedachten hebt, zul je die eerder echt uitvoeren.

Scoor je bijvoorbeeld hoog op universalisme? Bedenk wat je kunt doen voor de planeet en de mensheid. Dat kan zijn: kleding inzamelen voor vluchtelingen, maar ook een bijenkorf in je tuin zetten of af en toe wandelen met de buurman die in een rolstoel zit.’

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Maak de balans op

Wat inspireert ons? Wat vinden we de moeite waard, wat willen we met ons leven? Wie zijn persoonlijk...

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Interview

Jet van Nieuwkerk over haar eetstoornis ‘Als ik even een kwartiertje vrij had, zat ik in de sportschool’

Journalist Jet van Nieuwkerk (29) schrijft over voeding en maakte een documentaireserie over orthore...

Lees verder
Artikel

Dit is de overtreffende trap van geluk

Lees verder
Test

Wat zijn je waarden? (Versie voor mannen)

Lees verder
Test

Wat zijn je waarden? (Versie voor vrouwen)

Lees verder
Verhaal

Volg je eigen pad

Lees verder
Test

Leef je naar je waarden?

Lees verder
Artikel

Je waarden als kompas

Lees verder