Gezondheid

Hoe zorg je ervoor dat een machoman gestrest raakt? Vertel voordat hij aan een lastige klus begint, dat mannen er over het algemeen heel erg goed in zijn. Tenminste, dat suggereert promotieonderzoek door Sonja van Well aan de Universiteit van Amsterdam.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Van Well liet mannen en vrouwen hun hand in een bak ijskoud water houden. Een deel van de proefpersonen kreeg te horen dat ze een goede fysieke en mentale conditie – mannelijke eigenschappen – nodig hadden voor de proef. Een ander deel werd verteld dat meer vrouwelijke kwaliteiten van belang waren, zoals het vermogen om emotionele steun te geven en relaties met anderen aan te gaan. Een derde groep kreeg een neutrale instructie. Ook mat Van Well hoe mannelijk of vrouwelijk de proefpersonen zich voelden. Wat bleek? Macho’s die een mannelijke instructie kregen, raakten het meest gestrest. Dit zou komen doordat deze mannen onder druk staan om te presteren. Hun mannelijkheid is immers in het geding.

Van Well ontdekte dat de taak wel lastig genoeg moet zijn om bij macho’s stress op te roepen. Bij een makkelijkere taak raakten mannelijke mannen namelijk het meest gestrest als hun werd verteld dat vrouwelijke eigenschappen er belangrijk bij waren. In dat

geval denken de mannen volgens Van Well dat ze toch niet over de juiste eigenschappen voor de test beschikken, waardoor ze ook stress krijgen. Het mechanisme gaat overigens ook op voor vrouwen die zich erg met hun vrouwelijkheid identificeren.

Proefschrift Universiteit van Amsterdam, maart 2008