Accepteer het lastige gedrag van je collega. Je kunt je blijven ergeren, maar daar heb je alleen jezelf mee. Zoek bewust naar wat het je kan opleveren. Benoem de regelneef tot notulist, laat de persoon die zich altijd overal buiten houdt bemiddelen bij conflicten en laat iemand die steeds de strijd aangaat, onderhandelen met andere afdelingen.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Kortom: zorg dat je er lol in plaats van last van hebt.

Probeer niet het lastige gedrag keihard te onderdrukken of te bestrijden. Dit werkt misschien als je de baas bent, maar in alle andere gevallen escaleert de situatie. Het is natuurlijk wel een optie als je bereid bent de consequenties te dragen, zoals ruzie en in het uiterste geval ontslag.

Werk aan een goede relatie met moeilijke collega’s, want ze voelen zich snel aangevallen. Daarom is het belangrijk hun vertrouwen te winnen, voordat je probeert iets van ze gedaan te krijgen of zegt dat je ergens niet tevreden over bent.

Zie het moeilijke gedrag van collega’s als zwakte, niet als kracht. Zie hen in hun emotionele naaktheid. Zoals een junk zijn shot heroïne nodig heeft, zo heeft de neuroot zijn shot aan manipulatie, of wat voor lastig gedrag dan ook, nodig om zijn angsten de baas te blijven.

Ga er niet van uit dat je de ander kunt veranderen. Want, zoals psycholoog Steven Pont zegt, er is maar één ding lastiger dan je eigen gedrag veranderen: andermans gedrag veranderen.