Als ze 15 is, hebben ouders van meisjes 9 procent meer kans om uit elkaar te gaan dan ouders van jongens. Dit onderzoek weerlegt de oude verklaring dat vaders een voorkeur zouden hebben voor zoons: die wachten heus niet met vertrekken tot hun dochter tiener is, zo redeneren de onderzoekers. De theorie is nu dat ouders meer meningsverschillen hebben over de opvoeding van tienerdochters. De scheidingkans is namelijk groter als ouders onderling een verschillende kijk hebben op genderrollen en op wat meisjes wel en niet mogen. Voor vaders met zussen geldt de scheidingspiek opvallend genoeg niet: hun ervaring met het opgroeien met meisjes lijkt ze te beschermen tegen conflicten.
Waarom ouders van meisjes vaker scheiden dan ouders van jongens
- 114 woorden
- 1 minuut leestijd
Ouders van meisjes hebben meer kans te scheiden dan ouders van jongens. Dat was al bekend, maar uit een analyse van scheidingscijfers in Nederland en de Verenigde Staten blijkt dat het pas opgaat als de (eerste) dochter tussen de 13 en 18 jaar is.
Meer weten over dit thema? Bekijk Liefde en relaties
Deel dit artikel:
Geschreven door
Saskia Decorte
Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.
3 juni 2021 |
Laatst gewijzigd op 26 mei 2021