1. Bescheiden mensen zijn aardiger

Bescheiden mensen vinden we leuker dan arrogante, blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Barry Schlenker. En arrogante politiek leiders kunnen minder op onze sympathie rekenen dan bescheiden types.

Als die eersten verlies boeken, vinden we bijvoorbeeld eerder dat ze dat ‘verdienen’.
Hoog opgeven over jezelf, of zaken opeisen op grond van je positie, dat hoort niet. Lof en liefde zijn dingen die je moeten toevallen.

2. Bescheiden mensen zijn behulpzamer

Psycholoog Wade Rowatt ontdekte dat bescheiden mensen veel behulpzamer zijn dan arrogante. En dat zij de vruchten plukken van hun integere houding. Juist werknemers die bescheidenheid combineren met eerlijkheid, doen hun werk veel beter in de ogen van hun leidinggevenden, ontdekte Rowatt.

3. Bescheiden leidinggevenden doen het beter

Bescheiden leidinggevenden zijn niet alleen geliefder, maar laten hun hele afdeling beter presteren, ontdekte arbeidspsycholoog Niels van der Kam vorig jaar in zijn promotieonderzoek. Hij vroeg leidinggevenden onder meer of ze dachten dat ze aandacht hadden voor de behoeften van hun medewerkers. Vervolgens vroeg hij dat aan de medewerkers zelf.

Als bleek dat de leidinggevende zijn eigen aandacht overschatte, waren de resultaten van zo’n afdeling vaak minder goed dan die van een afdeling waar bescheidener managers werkten.

De kracht van bescheidenheid

Lees meer over de kracht van bescheidenheid in het decembernummer 2013 van Psychologie Magazine.
Ja, ik bestel het nummer in de webshop