Licht gespannen kijk ik in de camera. De videobeelden van mijn gezicht worden straks namelijk nauwkeurig bestudeerd. Annemieke Meurs, analist van non-verbaal gedrag, zegt dat ze aan de hand van foto’s en video-opnames kan zien wat voor persoonlijkheid je hebt. Elk mens heeft volgens haar onbewuste, non-verbale gezichtsexpressies die verraden hoe je omgaat met spanning. Inzicht in deze non-verbale ‘lekkage’ kan je helpen te begrijpen hoe je overkomt op anderen en ingesleten reactiepatronen die je in de weg staan, te veranderen.

Meurs leerde haar technieken van de Amerikaanse psycholoog Barry Goodfield. Hij analyseerde onder andere de gezichten van Amerikaanse presidentskandidaten en maakte een profielschets van de Servische president Slobodan Milosevic die gebruikt werd bij het Joegoslavië-tribunaal. Goodfield begon 35 jaar geleden met het maken van video-opnames van zijn therapeutische sessies. Hij ontdekte een aantal vaste patronen in de – meestal heel kleine – gezichtsbewegingen van zijn cliënten. Opengesperde ogen, op elkaar geperste lippen, een uitgestoken tongpuntje; met het blote, ongeoefende oog zijn deze micro-expressies bijna niet te zien, maar wél als je ze vertraagd afspeelt.

Dat deze expressies emoties verraden, daar zijn de meeste psychologen het wel over eens. Goodfield gaat echter verder door te stellen dat ze

Log in om verder te lezen.