Het tv- en leesgedrag van ouders heeft levenslang effect op hun kinderen, zo heeft sociologe Natascha Notten ontdekt. Vier tips voor een verantwoorde mediaopvoeding:

– Kijk zelf matig tv. Kinderen imiteren sterk het kijkgedrag van hun ouders. En ieder ‘kijkuur’ meer heeft zijn uitwerking op het opleidingsniveau van het kind, ontdekte Notten. Kinderen van ouders die meer dan twee uur per dag televisie kijken, halen als jongvolwassene gemiddeld een lager opleidingsniveau dan kinderen van matige kijkers.

– Kijk vooral naar informatieve programma’s. Want ook het soort programma’s maakt verschil. Wie veel naar soaps en domme quizzen kijkt, draagt die smaak over op zijn kinderen, en dat drukt weer op hun schoolsucces. Notten: ‘Je geeft je kind zo een omgeving mee die niet goed aansluit bij school.’

– Discussieer met uw kind over wat het ziet: wie is de slechterik in het verhaal? Waar zijn reclames voor bedoeld? Dat draagt bij aan een ‘verantwoorde’ televisiesmaak.

– Besteed meer aandacht aan boeken: samen lezen en erover praten. Want uit Nottens onderzoek bleek dat dat zeer positief werkt op het schoolsucces.

Parents and the media. Causes and consequences of parental media socialization, Promotieonderzoek Radboud Universiteit Nijmegen, september 2011