Nieuw onderzoek laat voor het eerst zien dat dat inderdaad weleens het geval kan zijn geweest. Mensen die diep in de rouw zijn, hebben aantoonbaar meer ontstekingen in hun bloed. Dat ontdekten gezondheidspsycholoog Chris Fagundes en zijn collega’s van de Amerikaanse universiteit van Rice toen ze het bloed onderzochten van 99 mensen wier partner kort daarvoor overleden was. Bij mensen die grote moeite hadden om verder te gaan, het gevoel hadden dat het leven zinloos is en het verlies niet konden accepteren, waren er 17 procent hogere ontstekingsniveaus in het bloed te vinden dan bij mensen die de draad weer enigszins wisten op te pakken. Bij de diepste rouwers in die groep was dat zelfs ruim 53 procent meer.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Eerder onderzoek van Fagundes liet zien dat die verhoogde ontstekingswaarden ook de kans op hartaanvallen, beroertes en uiteindelijk de dood vergroten.

Grief, depressive symptoms, and inflammation in the spousally bereaved, Psychoneuroendocrinology, nog te verschijnen