1. Zorg voor een nieuwe routine

Rust, reinheid en regelmaat zijn belangrijk. Ook in tijden van corona. Kijk daarom of je voldoende structuur en routine hebt in de dag. Probeer doordeweeks zoveel mogelijk het ‘normale’ ritme aan te houden. Neem daarin ook pauze-, eet- en buitenmomenten mee. Maak voor elke dag een schema en neem daarin ook je eigen werk op.

TEST
Doe de test »

Krijgt je kind te veel schermtijd?

2. Gun jezelf en de kinderen de tijd om te wennen

Je draai vinden in een nieuwe situatie kost tijd. Zoek samen naar nieuwe leefvormen en geef jezelf en je kind de ruimte om hieraan te wennen. Soms valt het niet mee en lukt het niet (meteen). Toch helpt het echt als de nieuwe routines weer gewoon worden. Dit betekent rust voor iedereen in het gezin.

3. Wees niet te streng voor jezelf

De meesten van ons zijn geen juffen en meesters. Wees dus niet te streng voor jezelf. Werkt een dagschema echt niet voor jou en je kinderen? Laat het gewoon los. Niks móét. Maar het helpt wel om straks de overgang terug te maken. Sta daarom op en ga naar bed op normale tijden, en houd het weekend het weekend. Zorg ervoor dat de basis in elk geval staat. Heeft je gezin een baaldag waarop werk en school gewoon echt niet lukken? Las een pyjamadag in met z’n allen. Er valt heus geen man overboord.

4. Verspreid (school)werk

Lukt het niet om je gebruikelijke aantal uren op een dag te werken? Of je als gezin te houden aan een schema van negen tot vijf? Verspreid het werk. Overleg met je werkgever en eventueel met school. We zijn als ouders nu eenmaal sneller afgeleid als er kinderen ronddartelen. En voor kinderen is het lastig focussen als hun favoriete speelgoed lonkt.

5. Houd een gezins-APK

Plan momenten om te bespreken hoe het met iedereen gaat en hoe je er samen voor zorgt dat iedereen de persoonlijke ruimte krijgt die hij of zij nodig heeft. Hang bijvoorbeeld een fietslampje aan de deur. Brandt het lampje rood? Dan mag de persoon in de kamer niet gestoord worden. Heb je een inloopkast of een extra kamer vrij? Maak er een relaxruimte van. Bespreek ook hoe je het in deze situatie samen zo gezellig mogelijk maakt. Leg de kinderen uit dat de weken nu anders zijn dan normaal en dat het daarom belangrijk is om afspraken te maken. Betrek ze door te vragen zelf met ideeën of oplossingen te komen. Ze bedenken vaak de mooiste dingen.

6. Zorg goed voor jezelf

Cliché maar waar: zolang jij niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor een ander zorgen. Zie het als een cadeautje voor je gezin. Maak een lijst met dingen waarvan je geniet en dóe ze. Wissel die momenten af met tijd voor de kinderen en het gezin.

Training

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes

  • Herken én doorbreek je belemmerende familiepatronen
  • Ontdek hoe je je eigen pad kunt bewandelen en voel je vrijer
  • Inspirerende video’s en opdrachten onder begeleiding van een contextueel therapeut
  • Gratis special: 'Je plek in de familie' t.w.v. €9,95
Bekijk de training
Nu maar
€69,-

7. Zie, bespreek en noteer lichtpunten

Het leven is een stuk leuker als je het van een positieve kant bekijkt. Zelfs in moeilijke tijden als deze. Maak daarom een ‘lichtpuntenschrift’ en vraag elke avond aan tafel wat fijn en mooi was aan vandaag. Wat het ook is, hoe klein ook, schrijf het op. En neem deze gedachten als uitgangspunt voor de komende tijd. Voor je houding, je gedachten en alles wat je doet en zegt. Een positieve kijk verandert je mindset én die van je kind en gezin.