Er zijn weinig omstreden zaken waarover hij zich niet heeft uitgelaten. En sinds hij zijn gelijk haalde in de Schiedammer Parkmoord, is het aantal vrijspraken met drie procent gestegen. Wat drijft rechtspsycholoog Peter van Koppen?

Hij is een drukbezet man. Zelfs nu hij thuiszit met bronchitis, blijft de telefoon gaan. Maar psycholoog en jurist Peter van Koppen (55), hoogleraar rechtspsychologie aan twee universiteiten én onderzoeker aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, switcht moeiteloos tussen zijn werkbeslommeringen en dit interview. Zodra hij de telefoon heeft neergelegd, pakt hij de Alessi-briefopener waarmee hij de hele tijd zit te spelen weer op, en spreekt hij naadloos verder over de vele moordzaken waarbij hij de afgelopen jaren betrokken was. Als getuige-deskundige of als een van de drijvende krachten achter Project Gerede Twijfel, een club die rechterlijke dwalingen onderzoekt.

Vooral in die laatste hoedanigheid geniet hij inmiddels landelijke bekendheid. Rijst er in den lande twijfel bij de schuldigverklaring in een bepaalde zaak, dan weten de media hem te vinden. Er zijn weinig omstreden veroordelingen waarover hij zich níét heeft uitgelaten. Zeker als er ontkennende verdachten bij betrokken zijn.

Zo wist wist Van Koppen het ministerie van Justitie twee jaar geleden tot een nieuw ‘orië

Log in om verder te lezen.