werk & loopbaan

De gecomprimeerde werkweek, waarin je in vier dagen toch 36 uur werkt, wordt steeds populairder. Vooral bij tweeverdieners, maar ook bij mensen die voor hun werk ver moeten reizen of die een dag extra in de week goed kunnen gebruiken voor sport, studie of zorg. Wat zijn de gevolgen daarvan voor prestatie, welbevinden en gezondheid, vroeg psychologe Edith Josten zich af. Ze ondervroeg kantoormedewerkers en verpleegkundigen die lange werkdagen maakten.

De kantoormedewerkers waren over het algemeen tevreden en scoorden niet hoger op vermoeidheid dan hun collega’s met een achturige werkdag. Bovendien presteerden ze goed.

Bij verpleegkundigen lag het anders: degenen met een negenurige werkdag waren vermoeider en hadden gezondheidsklachten. De verklaring daarvoor is volgens Josten dat de verpleegkundigen niet zelf mochten kiezen of ze een gecomprimeerde werkweek wilden. Wie zelf zijn weekrooster kan indelen, is tevredener dan degene die dat niet kan.

Uit het onderzoek bleek ook dat mensen routinematige taken gemakkelijk en zonder problemen negen uur per dag kunnen volhouden. Wanneer het werk echter een groot beroep doet op mentale of fysieke capaciteiten, dan leidt een negenurige werkdag tot meer vermoeidheid.

Edith Josten, The effects of extendended workdays, in: De Psycholoog, oktober 2002