Mentaal jongleren

Terwijl ik dit stukje zit te schrijven, kijk ik met een schuin oog naar een slecht geacteerde tearjerker op televisie. Terwijl u dit leest, doet u misschien hetzelfde. Of u kruimelt hagelslag boven deze bladzijde. Of u luistert met een half oor naar uw zus aan de ­telefoon. Betrapt? Geeft niks; we doen tegenwoordig bijna […]

Terwijl ik dit stukje zit te schrijven, kijk ik met een schuin oog naar een slecht geacteerde tearjerker op televisie. Terwijl u dit leest, doet u misschien hetzelfde. Of u kruimelt hagelslag boven deze bladzijde. Of u luistert met een half oor naar uw zus aan de ­telefoon. Betrapt? Geeft niks; we doen tegenwoordig bijna allemaal meer dan één ding tegelijk. De hele dag door.

De meeste mensen denken dat ze daar heel goed in zijn. Zelf dacht ik ook altijd dat ik vrij aardig kon multitasken. Dat is een illusie, bleek toen ik het testje deed op pagina 3. Wat ik eigenlijk wel had kunnen zien aankomen: afgelopen zomer zat ik in de auto met een luisterboek van De Hobbit, en het viel me bepaald niet mee om de juiste afslag te nemen op de rondweg Lille en intussen bij te houden welke van de dertien dwergen nu weer was aangevallen door een aardman, dan wel ingekapseld door een ­reuzenspin. Multitasken is nu eenmaal een zware dobber voor het brein.

Zou het niet heerlijk zijn om weer eens gewoon één ding tegelijk te doen, zonder de mentale jongleercapaciteiten van ons werkgeheugen te overvragen? Gewoon, één dag alles met volledige aandacht doen? De Wereld Draait Door kijken zonder bord of krant op schoot, en even echt luisteren naar dat liedje dat Lianne La Havas daar zingt? Geen snelle boterham achter de computer, maar lunchen aan een mooi gedekte tafel? Je telefoon thuislaten als je met iemand afspreekt, en weer eens ongestoord een gesprek voeren – zonder afleidende sms’jes of whatsappjes tussendoor?

Dat dachten wij wel. En daar gaan we een handje bij helpen, op donderdag 27 september. Die dag stapt u ’s avonds met een lekker leeg hoofd in bed: u heeft zich niet gek laten maken, want u hebt de hele dag gesingletaskt. Dat geeft rust. En gek genoeg krijg je ook nog meer ­gedaan op zo’n dag. Want mensen die multitasken, blijken helemaal niet ­productiever. Wel slordiger, trager en vermoeider. Als ik die stomme film had afgezet, was dit stukje nu al lang af. En als u stopte met eetlezen, zat u nu niet zo te kruimelen op mijn hoofd.

 

auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Multitasken – Nederland multitaskt zich een ongeluk

De verleiding om te multitasken is overal: sms’en tijdens een vergadering, de krant scannen voor d...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Artikel

Onderzoek multitasken

Lees verder
Artikel

Tips: zo houd je je aandacht bij één ding

Lees verder
Artikel

Onderzoek multitasken: we denken dat we er productiever van worden

Lees verder
Artikel

Hoe word je meer geduldig?

Lees verder
Artikel

Nederland multi-taskt zich een ongeluk

Lees verder
Artikel

Multitaskers ontmaskerd

Lees verder