Relatietherapeute Karin Wagenaar geeft antwoord:

‘Twijfelen aan je relatie komt veel voor. Twijfel hoort bij alles in het leven, je weet iets nooit honderd procent zeker. Je denkt ook weleens: had ik wel moeder moeten worden, of zit ik wel op mijn plek in deze baan?

Training

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Geheel vernieuwd
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

De kunst is om twijfels niet groter te maken dan ze zijn. Als je irritaties nooit kunt uiten, of niet mag uiten van jezelf, dan creëer je spanning en vergroot je alleen maar de afstand met je partner.

Een teken dat het écht niet goed zit in je relatie, is als je je niet op je gemak voelt bij de ander. Je moet je in het bijzijn van de ander geliefd en gewaardeerd voelen, en ook je eigen dingen kunnen doen. Voelen dat het goed is zoals je bent. Op een feestje de waarderende blik van je partner voelen. Trots kunnen zijn op elkaar. Als dat nooit komt, gaat het op den duur aan je vreten.

Een ander teken dat je twijfels gegrond zijn, is gebrek aan vertrouwen. Als je partner bijvoorbeeld een paar keer is vreemdgegaan, en elke keer weer zegt dat het nooit meer zal gebeuren. Wantrouwen is echt erosie voor je relatie: je kunt dan niet open zijn, niet meer blind varen op elkaar.

Verliefd worden op een ander hoeft zeker niet het einde van je relatie te betekenen. Mensen redeneren vaak omgekeerd: ik word niet voor niets verliefd op een ander, dus er is iets mis met mijn relatie. Maar ik denk dat het iets is dat iedereen kan gebeuren. Als je ervoor kiest om er niets mee te doen, dan is er prima overheen te komen.’