Introvert of extravert? Tips voor op de werkvloer

Ben je juist introvert en teruggetrokken of open en naar buiten gericht? Beide eigenschappen kun soms best in de weg zitten. Met deze tips haal je het beste uit jezelf.

Flapuit of oester: zo kom je het best uit de verf

Vergadering op komst? Voor een meer introvert persoon is het lastig om spontaan ideeën in de groep te gooien. Een oplossing: mail voor de bijeenkomst de agenda rond. Dat geeft iedereen de kans na te denken, zich voor te bereiden en zich meer op zijn gemak te voelen.

Zorg voor een mix van meer introverte en extraverte leden in een team. Dat maakt dat ieders verschillende talenten worden aangesproken, en dat kan uiterst efficiënt zijn. Een introvert is vaak beter in luisteren, een extravert heeft meer overtuigingskracht. Extraverten denken in de breedte en houden dus de langere termijn in de gaten; introverten gaan de diepte in en zien details die anderen missen.

Introverten bekijken in stilte de dingen vanuit verschillende perspectieven, om pas daarna hun mening te geven. Maar een extravert kan die stilte verwarrend vinden en interpreteren als gebrek aan enthousiasme, desinteresse en zelfs afkeuring. Geef als introvert daarom aan dat je even nadenkt over wat er net gezegd is. En besef als extravert dat de ander misschien wel degelijk enthousiast is, maar dat simpelweg wat later uit.

Blijf je bij samenwerking hangen in onderlinge tegenstellingen tussen intro- en extraverten? Denk samen na over de gemeenschappelijke doelen: welk resultaat wil je samen bereiken? Welke visie hebben jullie op het project? Daardoor stap je makkelijker over verschillen heen.

Extraverten praten over koetjes en kalfjes om het ijs te breken. Introverten snijden sneller ernstige of zware onderwerpen aan, en pas dan vertrouwen ze hun gesprekspartner genoeg om het over oppervlakkiger dingen te hebben. Voor de introvert: probeer small talk als een sociaal ritueel te zien, een makkelijke manier om contact te leggen en interesse in iemand te tonen. Voor de extravert: wees niet bang om ook wat sneller de diepte in te gaan.

Hardop nadenken, de extravert doet het graag. Hij ordent zijn gedachten en doet inzichten op terwijl hij praat. Voor introverten kan dat lijken alsof ze voortdurend van mening veranderen en niet weten wat ze willen. Wat helpt, is beseffen dat je niet op elk idee van een extravert hoeft in te gaan. Laat hem of haar maar freewheelen en vraag aan het einde van het gesprek wat de conclusie is. Extraverten doen er goed aan uit te leggen dat ze hardop aan het nadenken zijn en dat ze zichzelf weleens zullen tegenspreken.

Extravert & introvert – Zo overbrug je de verschillen

De tegenstelling tussen het extraverte en introverte deel van de mensheid is de laatste jaren flink ...

Lees verder

Extraverten gaan ervan uit dat hun gesprekspartner uit eigen beweging dingen vertelt; introverten wachten tot een extravert hun vragen stelt. Dus blijven extraverten vaak doorpraten, uit enthousiasme, en omdat ze dat met de ander willen delen. Als introvert kun je je overspoeld voelen door die woordenstroom, maar je kunt het ook als een compliment beschouwen. Breek gerust in om iets over jezelf te vertellen of een ander onderwerp aan te snijden. Als extravert kun je de ander meer vragen stellen en hem de ruimte geven om te praten. Introverten worden niet graag onderbroken, extraverten vinden dat meestal niet erg.

Tot slot, voor de meer introverten onder ons: heeft je gesprekspartner zijn verhaal gedaan en verwacht hij van jou een reactie? Vat eerst in je eigen woorden samen wat de ander heeft gezegd. Daarmee win je denktijd én maak je een extra geïnteresseerde indruk. Blijft je brein blanco, zeg dan dat je erover zult nadenken en nog laat weten wat je ervan vindt. Bedenk je pas dat je ook iets had willen zeggen als een onderwerp alweer afgehandeld is, begin dan met: ‘Ik wil iets toevoegen aan wat net gezegd werd.’ Zo laat je merken dat je weet dat je timing niet perfect is.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Knufellen – heerlijk of ongemakkelijk?

Op Internationale Knuffeldag delen we omhelzingen uit. Dat is niet voor iedereen even prettig: versc...
Lees verder
Artikel

Knufellen – heerlijk of ongemakkelijk?

Op Internationale Knuffeldag delen we omhelzingen uit. Dat is niet voor iedereen even prettig: versc...
Lees verder
Artikel

Drie ervaringsdeskundigen over psychoanalyse: ‘Mijn th...

Bij psychoanalyse denk je al snel aan Freud, ongemakkelijke stiltes en eindeloos wroeten in je jeugd...
Lees verder
Artikel

Drie ervaringsdeskundigen over psychoanalyse: ‘Mijn th...

Bij psychoanalyse denk je al snel aan Freud, ongemakkelijke stiltes en eindeloos wroeten in je jeugd...
Lees verder
Kort

Ronde heupen = extravert

We denken heel stereotiep over dikke en dunne mensen. Van stevige personen denken we in eerste insta...
Lees verder
Video

Hoe is het om als kind een bijzonder TALENT te hebben?

Hoe is het om als kind een bijzonder talent te hebben? Tien jaar geleden waren Ceyda (22), Zoe (18) ...
Bekijk video
Artikel

Waarom blinken sommige kinderen al vroeg uit?

Ben je juist introvert en teruggetrokken of open en naar buiten gericht? Beide eigenschappen kun som...
Lees verder
Artikel

Boekentip: Authenticiteit

Ben je juist introvert en teruggetrokken of open en naar buiten gericht? Beide eigenschappen kun som...
Lees verder
Kort

Deadlinesurfers weten wat ze doen

Uitstellen is niet alleen maar slecht, suggereert Zwitsers onderzoek onder studenten. Er bestaan nam...
Lees verder
Kort

Waarom extraverten een makkelijk leven hebben

Extraverten – die over het algemeen graag contact maken, openstaan voor nieuwe ervaringen en de le...
Lees verder